Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VUČIĆ SA PAROLINOM O ZAŠTITI UGROŽENOG VERSKOG NASLEĐA SRBA NA KOSOVU

09/18/2024 10:45 superadminpuls

BEOGRAD, 18. septembar – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom sa kojim je razgovarao o održavanju redovnog političkog dijaloga na svim nivoima, kao i o zaštiti i obnovi srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu.
Vučić je dodao da je saradnja Srbije sa Rimokatoličkom crkvom dobra, uz obostrano uvažavanje i nastojanje da se i dalje unapredi.
Vučić je rekao da Srbija visoko ceni principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i razumevanja za poziciju Srbije, koja je utemeljena na poštovanju međunarodnog prava.
„Odličan sastanak sa kardinalom Parolinom, sa kojim sam razgovarao o održavanje redovnog političkog dijaloga na svim nivoima, kao i saradnji Srbije sa Rimokatoličkom crkvom koja je dobra, uz obostrano uvažavanje i nastojanje da se i dalje unapredi“, napisao je Vučić na instagram profilu budućnostsrbijeav.
Predsednik je naveo da je Srbija opredeljena da sa Svetom Stolicom nastavi da neguje i unapređuje konstruktivne odnose, budući da deli poglede na mnoga međunarodna pitanja, pre svega, zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, kao i unapređenje ljudskih prava hrišćana.
„S tim u vezi, naglasio sam da je za Srbiju od suštinskog značaja pitanje zaštite, poštovanja i unapređenje prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao i zaštita i obnova srpskog verskog i kulturnog nasleđa, pravoslavnih grobalja, kao i ugroženih spomenika kulture, posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESCO“, rekao je Vučić.
Vučić je naveo da su razgovarali i o ostalim temama od obostranog interesa.
Izvor I foto: Tanjug

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.