Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

KASANOF: SAD ŽELE DA VIDE NAPREDAK U DIJALOGU KOSOVA I SRBIJE

09/19/2024 13:17 Redakcija RTV Puls

VAŠINGTON, 19. septembar – Zamenik pomoćnika sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Aleksandar Kasanof istakao je da Sjedinjene Države žele da vide napredak u dijalogu Beograda i Prištine pod posredstvom Evropske unije.
Kasanof je, obraćajući se na “Pupin forumu” u organizaciji Pupin inicijative u Vašingtonu, kazao da na Zapadnom Balkanu ima nerešenih pitanja u kojima žele da vide napredak, a kao jedno od njih navodi dijalog Srbije i Kosova.

“Mi želimo da vidimo progres u dijalogu pod pokroviteljstvom EU”, kazao je Kasanof navodeći da je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i sa ministrom Markom Đurićem o tome kako bi Sjedinjene Države mogle da doprinesu napretku dijaloga.

Komentarišući energetski sporazum koji je potpisan između SAD i Srbije, Kasanof kaže da će taj sporazum doneti koristi i Srbiji, srpskom narodu, ali i američkim kompanijama i narodu.

Prema njegovim rečima, zasluge za taj sporazum idu ministru Đuriću koji je do skoro bio ambasador Srbije u SAD i koji je radio na produbljivanju odnosa Srbije i Sjedinjenih Država.

Takođe, dodaje Kasanof, zasluge idu i predsedniku Srbije za odluke koje je donosio tokom procesa i njegove napore.

“SAD vidi ogromnu priliku u mogućnosti da bude partner sa Srbijom”, navodi Kasanof i kaže da su mogućnosti saradnje velike, od podrške Ukrajini koja je trenutno najveći bezbednosni izazov za Evropu, ali i evroatlantski prostor, do saradnje u oblasti čiste energetike.

“Energetski sporazum Srbije i SAD predstavlja prekretnicu u našim odnosima i našem partnerstvu i pokazatelj je kako možemo sarađivati u budućnosti u okviru agende čiste energije. Koristi će imati i srpski narod i američke kompanije i američki narod. Ovo je fundamentalni korak za to gde želimo da budemo ne tako daleko u budućnosti i korak napred u našim odnosima, ali je takođe i korak napred u našoj podršci srpskim evroatlantskim integracijama, kao i regionu”, kazao je.

Kasanof ističe da SAD želi da nastavi saradnju sa Srbijom i da produbi odnose sa Srbijom “gurajući u prvi plan” one oblasti u kojima se može zajedno raditi na Zapadnom Balkanu, u evroatlantskoj zoni, ali i van tog prostora.

U tom smislu, podseća da su Srbija i SAD partneri u mirovnoj misiji na Sinajskom poluostrvu i navodi da je to samo jedan od primera saradnje na bezbednosnim pitanjima.

Kaže i da projekat litijuma može doprineti odnosima u celom evroatlanstkom prostoru, ali i benefite svima.

“Taj projekat može pomoći Srbiji da ide napred, ali i svima u njenom komšiluku zbog rasta ekonomije. SAD podržavaju evroatlantsku integraciju i to bi moglo doprineti benefitima za mnoge”, dodaje.

Ističe da SAD u Zapadnom Balkanu, u ovom trenutku, vide neverovatnu priliku.

Kako kaže, ovo je trenutak kada po prvi put u velikom periodu unazad postoje pozitivne stvari koje su bile nezamislive nekoliko godina unazad, ali i decenija.

“Pod tim mislim na evroatlantske integracije svih šest zemalja regiona, pravi skok u ekonomiji i bliže odnose u okviru evroatlantskih integracija, za jedne sa EU, za druge Nato. Srbija je naravno ključna jer ima najveću ulogu istorijski u regionu i najveća je zemlja na Zapadnom Balkanu”, kazao je.

Primećuje da je Srbija pokazala ogroman ekonomski potencijal te da je postigla pravi skok u zapošljavanju, rastu BDP-a, pomak u u lancu vrednosti.

“Mi želimo da vidimo nastavak ovoga zbog benefita koje će imati Srbija, benefita srpskog naroda, ali i da budem iskren, evroatlantskog prostora i benefita za ceo Zapadni Balkan”, kazao je dodajući da je i saradnja posebno važna, kako zemalja iz regiona sa SAD, EU, tako i međusobna saradnja u regionu.

Ekonomska saradnja, kako dodaje, omogućava da se “okrene nova stranica u odnosu na ratove devedesetih” i uvodi u novu eru gde se radi na pozitivnim stvarima i poboljšavaju se odnosi na Zapadnom Balkanu.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.