Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

MINISTARSTVO KULTURE SRBIJE: PRIŠTINA BANALNIM LAŽIMA POKUŠAVA DA PRISVOJI SRPSKO KULTURNO NASLEĐE

09/19/2024 16:48 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 19. septembar – Ministarstvo kulture Srbije reagovalo je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Srbija počinila “kulturocid na Kosovu”, navodeći da je u pitanju još jedno u nizu bezočno izvrtanje istine u upornim pokušajima Prištine da apsurdnim tvrdnjama i banalnim lažima prisvoji srpsko kulturno nasleđe i krivicu za njegovo sistematsko uništenje, koje decenijama sprovodi, pripišu samoj žrtvi.
Ministarstvo kulture Srbije je u saopštenju za Kosovo onlajn osudilo “još jedno u nizu bezočno izvrtanje istine”.

“Uprkos činjenici da je srpsko kulturno nasleđe izloženo sistematskom rušenju, paljenju, prekopavanju grobalja, lomljenju i skrnavljenju crkava, krađi artefakata, falsifikovanju i otimačini, Priština sebi dopušta bezobzirnost bez premca: da za vandalizam i nasilje nad srpskim kulturnim nasleđem optuži same Srbe i srpsku državu”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Dalje se napominje da u ovakvom “brutalnom nasrtaju na kulturno nasleđe i istinu” Aljbin Kurti se sasvim sigurno rukovodi dobro poznatim načelima fašističke propaganda, da, kako se ističe, sto puta ponovljena laž postaje istina i da je laž utoliko uverljivija koliko je veća.

“Vodeći se ovim načelima, Priština zaista nije mogla da smisli veću i opsceniju laž. U celoj perverznoj kontrukciji zamene uloge dželata i žrtve, posebnu funkciju imaju isfabrikovani brojevi koji bi trebalo da stvore utisak da su ovi propagatori besmislica navodno pravili nekakve evidencije i da je takozvana komisija takozvane države radila bilo šta drugo osim što je izmišljala načine da praznim optužbama prikrije zlodela i aktivnu nasilničku politiku prema svemu što je srpsko. Šta bi se drugo i moglo očekivati od „vlasti“ koja kao najbolji primer svoje politike zaštite kulturnog nasleđa ima da se pohvali obnavljanjem kuće Džafera Deve, fašističkog ideologa i ponosnog nosioca ordena koji mu je uručio lično Adolf Hitler”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture Srbije ističu da Srbija neće nikada prestati da neguje baštinu srpskog Kosova.

“Neka oni samo, na svoju sramotu, nastave da optužuju čuvare nasleđa i one čija su imena i prezimena na slomljenim nadgrobnim pločama i čiji su zadužbinari vekovima gradili sve što oni danas hoće da sruše ili prisvoje. Srbija, uprkos tome, neće nikada prestati da svim silama čuva, upozorava čitav svet i neguje baštinu srpskog Kosova i Metohije, koja je, i kada je na Listi svetske baštine u opasnosti, i dalje dragulj u kruni kulturnog nasleđa učovečanstva”, zaključuje se u saopštenju.

Ranije danas, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da Izveštaj koji dokumentuje “kulturocid koji je Srbija počinila na Kosovu” takođe svedoči o sistematskom uništavanju kulturnog nasleđa Kosova i da je Priština posvećena istini i pravdi za, kako navodi, “sve zločine koje je počinila genocidna Srbija”.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.