Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VUČIĆ: “RAFALI” KOJE KUPUJEMO NAJMODERNIJA VERZIJA, DANAS ODLUKA O UVOĐENJU OBAVEZNOG VOJNOG ROKA

09/20/2024 13:52 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 19. septembar – Srbija će od Francuske kupiti najnoviju i najmoderniju verziju borbenih aviona „Rafal 4.1“, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić. On je dodao da je u planu nabavka oružja “jačeg od Hajmersa”, ali i da bi Vlada danas trebalo da donese odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka.
Vučić je rekao da očekuje da će Vlada Srbije danas na svečanoj sednici doneti odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka koji će trajati ukupno 75 dana.

On je posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije “Zastava 2024” na aerodromu u Batajnici istakao da će vojni rok za muškarce trajati 60 plus 15 dana, ukupno 75 dana.

“To je pet puta manje nego u naše vreme, a ne moram da kažem da će svakako izlasci biti mnogo lakši nego što su bili u naše vreme, ali i čitava disciplina mnogo manja nego pre, ali će morati da postoji”, rekao je predsednik.

Vučić dodaje da očekuje i značajan broj devojaka koje će služiti vojni rok, ali za njih, kako kaže, neće biti obavezan.

“Mislimo da je važno da na ovaj način muškarci, pre svega, stiču više odgovornosti i ozbiljnosti, a verujemo da ćemo imati i značajan broj devojaka koji žele dobrovoljno da u tome učestvuju. Samo će za muškarce, biti obavezno”, poručio je Vučić. Predsednik Srbije izjavio je da ne postoji oblast u kojoj je postignut veći napredak u proteklih 10 godina od Vojske Srbije, navodeći da je mnogo uloženo u naoružanje, a i da je plata vojnika povećana govoto četiri puta.

Vučić je rekao novinarima na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici da je na današnjem prikazu sposobnosti Vojske Srbije, prikazano četiri do četiri i po puta više dronova nego prošli put.

Dodao je da Srbija ima prvih 1.000 dronova “komarac”, navodeći da oni nanose ogromnu štetu u neprijateljskim vredovima, ističući da “imamo prvih 1.000 komada, a 500 smo ih ovde dovezli”.

“Više od 50 odsto oruđa i oružja proizvodnja Republike Srbije i ove modularne puške sa kratkom i dugom cevi proizvodi Kragujevac”, naveo je Vučić.

Podsetio je da će vazduhoplovi, za koje navodi da ih je više nego ikada, uskoro biti ojačani sa 12 najmodernijih rafala, kao i da su naručeni novi višecevni bacači raketa iz inostranstva.

Istakao je da će Srbija nabaviti i neko od oruđa koje će imati dominaciju i praviti i stratešku i taktičku prednost za Srbiju a sve u cilju, kako je istakao, odvraćanja potencijalnog agresora na našu teritoriju.

“Ponosan sam na našu vojsku i što možemo da pokažemo neverovatan napredak”, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da Srbija kupuje od Francuza najnoviju i najmoderniju verziju borbenih aviona Rafal 4.1, kao i da su u toku razgovori o paketu naoružanja koje će imati.

“To je najnovija verzija 4.1, koja je pre mesec dana pripremljena za francusku vojsku. Dakle, najnovija i najmodernija verzija”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše pojedine medijske navode da Srbija nabavlja slabiju verziju Rafala.

“Imaju najsavremenije radarske sisteme i najbolju zaštitu. Mi smo kupovali sve najbolje. I kod nas je sve novo, modernizovano, obratite pažnju na naše helikoptere, svi su naoružani. To ne služi nama za predstavu i za slikanje, već za stvarno odvraćanje onih koji bi da izvrše agresiju na našu zemlju”, naglasio je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija, pored razvoja modularnog i digitalizovanog raketnog lansera Oganj, nabaviti i novo oružje koje je jedino bolje od američkog raketnog sistema Hajmers.

“Osim ovoga što sami radimo, modularne i digitalizovane ‘ognjeve’, hoćemo i da kupimo nešto specijalno, jedino u tom smislu oružje jače od ‘Hajmersa’, ali o tome ćemo vas uskoro obavestiti”, rekao je Vučić tokom obilaska vojnog naoružanja i opreme na prikazu sposobnosti Vojske Srbije “Zastava 2024” na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

Obilazeći prikazana sredstva tehnike i naoružanja, u društvu pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenada Miloradovića, predsednik je zastao pored protiv-oklopnog raketnog sistema “kornet”.

“To je ruski kornet koji do osam kilometara pogađa tenkove i vrlo retko promašuje. Malo para je uloženo, a veliku štetu pravi. Zato je važno da tenkove proizvodite do vrednosti od milion evra. Oni sada proizvode i one što vrede preko 20 miliona. To jesu najbolji tenkovi, ali ih jedan kornet uništi”, istakao je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je prikaz sposobnosti Vojske Srbije “Zastava 2024” pokazao opremljenost, moral, spremnost na odbranu i patriotizam pripadnika Vojske Srbije.

“Ovo je impresivno. Samo pre deset godina, za sve nas, kojima je bilo važno i koji znamo šta znače oružane snage, ovo je bio san. Danas možemo da vidimo kako se ostvaruju snovi i kako Srbija i njen predsednik vode računa o odbrani zemlje”, rekao je Dodik i čestitao pripadnicima vojske na prikazanoj vežbi.

Ocenio je da je strategija Srbije odbrana zemlje i da Srbija nema ofanzivne, pogotovo ne napadačke planove.

“Vidimo situaciju u kojoj se preko pola proizvodnje, ovde izloženih oruđa, proizvodi u Srbiji. Što govori o tome da Srbija ulaže u namensku industriju i to je veoma važno, da se ne zavisi od dostava koje mogu da bude ugrožene”, rekao je Dodik.

Poručio je da je za građane u Republici Srpskoj ova vežba veoma važna.

“Raduje nas svaki napredak koji vidim ovde, koji je impresivan”, dodao je Dodik i ocenio da su pripadnici vojske, sa stanovišta materijalne sigurnosti, veoma stabilni.

Izvor: Kosovo Online/RTV
Foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.