Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VUČIĆ: U PRIŠTINI SE PRIČA O RATU, U BEOGRADU O RAZVOJU

10/01/2024 18:21 Redakcija RTV Puls

ŽENEVA, 1.oktobar – U Prištini se priča o ratu, a u Beogradu isključivo o razvoju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da dijaloga nije bilo jer to druga strana nije želela.

U Prištini se priča o ratu, u Beogradu se ne priča o ratu. Ja sam sve vreme pričao o razvoju Srbije, kako moramo da se menjamo. Ljudi koji bi da ratuju ne razmišljaju kako da rade i uče više, kako da prave univerzitete i fakultete drugačijim i boljim. Mi ne volimo da ratujemo i ne planiramo da ratujemo. Mi samo želimo da sačuvamo svoj Ustav, svoje vitalne nacionalne i državne interese poštujući Albance, razgovarajući i rešavajući probleme kroz dijalog“, rekao je Vučić u Ženevi upitan za dijalog i pominjanju rata na Kosovu.

Istakao je da se plaši da dijalog nije ni bilo, jer to jedna strana, a srpska, nije želela.

„Verujem da će se prilike promeniti u budućnosti i da će neko dobro razumeti da od dijaloga i kompromisnih rešenja svi imaju koristi. To da se pretnjama stvari rešavaju, etničkim čišćenjem Srba, pre svega sa severa Kosova, nije ozbiljna politika i ona neće doneti rezultate“, podvukao je.

Upitan za proteste u Preševu, kazao je da srpske vlasti pažljivo slušaju sve ljude u Preševu i Bujanovcu, sve njihove primedbe i najavio da će uskoro doći u posetu.

„Mislim da su to demonstracije koje se više tiču gubitka vlasti pro-kurtijevih snaga u Bujanovcu naročito. Ne sviđaju im se Albanci koji su na vlasti, doduše zajedno sa Srbima u Bujanovcu. Protesti su demokratsko pitanje. Kod nas su demonstracije, za razliku od situacije u Prištini, dozvoljene. Nemamo problem kada Albanci demonstriraju, pažljivo slušamo sve njihove primedbe. Smatram da je najvažnije da dovedemo nekog od velikih investitora pre svega u Bujanovac, ali i u Preševo“, naglasio je.

Vučić je podsetio da je otvorio porodilište u Preševu, da je u nekoliko navrata posetio Bujanovac i učinio sve da jednako budu asflatirana i srpska i albanska sela.

„Uskoro ćemo da obnovimo školu i da uložimo mnogo novca uz jedno od albanskih sela. Nastavićemo da ulažemo novca, pomažemo narodu koji tamo živi i nastavimo zajednički život“, rekao je.

Upitan da li se rukovao sa Aljbinom Kurtijem, odgovorio je da se nikada nije pozdravio s njim.

„Pretpostavljam niti je on nesrećan zbog toga, a nisam ni ja zaplakao nijednom“, istakao je.


Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.