Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

DAŠIĆ: I KURTI SVESTAN DA U EVROINTEGRACIJAMA KOSOVA NEMA POMAKA

10/02/2024 14:16 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 2.oktobar – Premijer Kosova Aljbin Kurti u više navrata poslednjih nedelja poručivao je da je vreme da Kosovo dobije “zasluženi status kandidata” za članstvo u Evropskoj uniji, a docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Marko Dašić kaže da su ovakve izjave simboličkog karaktera i da je i sam Kurti svestan da je na ovom polju nemoguće očekivati bilo kakav pomak.


“Kurti ovim pokušava da temu evrointegracija Kosova stavi na dnevni red prvenstveno novog saziva Evropskog parlamenta i novog saziva Evropske komisije. Mislim da je i on sam svestan, kao i ostatak političkog establišmenta u Prištini, da je tu nemoguće očekivati bilo kakav konstruktivan korak, s obzirom na to da postoji pregršt preduslova za evroatlantske i integracije u ostale institucije međunarodnog sistema. Svi znamo šta se dešavalo sa Savetom Evrope i svi znamo šta se dešava sa pojedinim, uglavnom ekonomskim regionalnim multilateralnim organizacijama”, izjavio je Dašić za Kosovo onlajn.

Kako dodaje, ovakve izjave Kurtija služe za umirivanje unutrašnje javnosti i davanje znaka da je na spoljnopolitičkom planu Kosovo usmereno ka evropskim integracijama.

“Sve što je na nivou praktičnih politika u poslednje vreme, a sada već govorimo i o periodu koji nadilazi godinu, ne samo nekoliko meseci, ne podupire nešto što je simbolička izjava Aljbina Kurtija”, kaže Dašić.


Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.