Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

DAČIĆ: HVALA MEKSIKU ŠTO NE PRIZNAJE KOSOVO, GRADIMO JOŠ ČVRŠĆE ODNOSE

10/02/2024 14:20 Redakcija RTV Puls

MEKSIKO, 2.oktobar – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je prisustvovao inauguraciji nove predsednice Meksika Klaudije Šejnbaum Pardo, zahvalio je toj zemlji na principijelnom stavu po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suverenitetula Srbije.

“Meksiko nije priznao nezavisnost Kosova. U tom smislu građenje dobrih odnosa sa Meksikom je od našeg vitalnog i nacionalnog interesa”, rekao je Dačić koji je inauguraciji nove meksičke predsednice prisustvovao kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čije joj je pozdrave preneo.

“Meksiko je ogromna zemlja, lider Latinske Amerike i za nas bi bio od velikog značaja dalji razvoj naših bilateralnih odnosa”, istakao je Dačić.

Naveo je da je inaguracija predsednice Pardo bila izvanredna prilika da se svi uvere koliko je značajno i veliko dugogodišnje prijateljstvo Meksika i Srbije, koje datira od pre više od 100 godina.

Dodao je da je počastvovan što je bio na inauguraciji, kojoj su prisustvovali mnogi predsednici i premijeri najznačajnijih država.

“Bajdenova supruga, predsednici latinoameričkih zemalja, Gvatemale, Kube, predsednici iz južno-američkog spektra, poput predsednika Paragvaja i Čilea. Ali, bili su i mnogi drugi svetski državnici, kao i evropski specijalni predstavnik za spoljnu politiku Đuzep Borelj. Bio je i predsednik Brazila, zatim i mnogi potpredsednici od Kine, Zimbabvea, Ekvatorijalne Gvineje, mnogih drugih zemalja sa kojima sam imao priliku da zajedno prisustvujem inauguraciji. To je bila prilika i da se razmene mišljenja”, dodao je ministar Dačić.


Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.