Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

ENRIKO BARDUANI PREUZEO DUŽNOST KOMANDANTA KFORA

10/11/2024 13:00 superadminpuls

PRIŠTINA, 11. oktobar – Na svečanoj ceremoniji u bazi “Filmski grad” u Prištini održana je primopredaja dužnosti komandanta Kfora. Dosadašnjeg turskog general-majora Ozkana Ulutaša zamenio je italijanski general-major Enriko Barduani.
Barduani je istakao da je ovo veoma uzbudljiv i jedinstven trenutak za njega.
„Nećemo zaboraviti posvećenost pripadnika Kfora trajnom miru na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Hvala mom prethodniku Ulutašu na sjajnom liderstvu koje ste pokazali. I na kraju u problematičnim vremenima u kojim živimo Kfor misija je bitna ne samo za ZB već celu evroatlantsku zajednicu. Kfor je uspeo da stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve koji žive na Kosovu. Uveren sam da samo iz jedinstva mozemo da prosperiramo i uspešno izvršimo misiju. Pre svega mislim na jedinstvo unutar Kfora, ali i svih drugih institucija na Kosovu. Kfor će nastaviti da izvršava svoju ulogu nezavisno i u skladu sa Rezolucijom 1244. Da zaključim, radujem se što ću blisko raditi sa svima“, rekao je on.
Bivši komandant Ozkan Ulutaš izjavio je da još uvek postoje prepreke za napredovanje u dijalogu Beograda i Prištine, a da Nato i Kfor podržavaju dijalog kao jedini okvir za trajno rešenje nerešenih pitanja.
„Na osnovu mog iskustva verujem da se ove prepreke mogu prevazići uz upornost i konsturktivan stav svih strana“, rekao je Ulutaš.

Događajem je predsedavao admiral Stjuart B. Manč, komandant komande združenih snaga u Napulju.
Ceremoniji prisustvuju brojni kosovski političari, među kojima su kosovska predsednica Vjosa Osmani, kosovski premijer Aljbin Kurti, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, ministar odbrane Ejup Maćedonci, kao i mnogi drugi.
Na događaju je i italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto. Prisutni su i predstavnici diplomatskog kora.
Takođe, ceremoniji prisustvuju iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić i biskup prizrensko-prištinski Dod Đerđi.
Enriko Barduani je 29. komandant Kfora od dolaska ove Nato misije na Kosovu, a 14. koji dolazi iz Italije.
Barduani je do sada na Kosovu službovao dva puta. Prvi put 2001. godine kao zamenik šefa italijanske vojne obaveštajne službe u okviru Nato operacije „Zajednički čuvar“.
Zatim je od 2015. do 2016. u Prištini bio na dužnosti šefa kabineta u Komandi Kfora.

Izvor I foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.