Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

ĐURIĆ SA LIPAVSKIM: SRPSKI NAROD NA KOSOVU SUOČAVA SE SA OGROMNIM PRITISCIMA

10/11/2024 13:29 superadminpuls

BEOGRAD, 11. oktobar – Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas sa šefom diplomatije Češke Janom Lipavskim, kojem je zahvalio na tome što Češka podržava proces evropskih integracija Srbije, i preneo da se srpski narod na Kosovu suočava sa ogromnim pritiscima.
Đurić je u govoru kazao da mu je velika čast da danas u Beogradu može da ugosti delegaciju na čelu sa češkim ministrom spoljnih poslova i kolegama iz češkog ministarstva.
“Za Srbiju je odnos sa Češkom Republikom jedan od ključnih partnerskih odnosa sa državama članicama EU. Češku i Srbiju veže vekovno prijateljstvo i saradnja koja je izdržala test vremena. U našoj generaciji, ubrzani ekonomski razvoj Srbije u velikoj meri znači i priliku za bolju ekonomsku saradnju između čeških i srpskih kompanija. Naša privredna razmena u porastu je paralelno sa ekonomskim rastom i razvojom Srbije. Investicioni rejting koji je naša zemlja dobila pre nekoliko dana daće novi impuls ekonomskoj razmeni među naše dve zemlje. Naše dve zemlje sarađuju i na planu širih međunarodnih odnosa”, kazao je Đurić.
Dodao je da je partnerstvo sa Češkom zasnovano na evropskim vrednostima.
“Naša zemlja je na evropskom putu i zahvalni smo Češkoj Republici zbog toga što podržava proces evropskih integracija zemalja Balkana, uključujući i činjenicu da kontinuirano podržava proces evropskih integracija Srbije. Želim da prenesem da će Srbija do 2027. godine završiti kompletan proces unutrašnjih strukturnih reformi potrebnih za članstvo u EU i uvereni smo da srpski narod i srpska država mogu dati svoj kvalitativni doprinos evropskom projektu. Zbog toga smo još jednom i u razgovorima koje imamo podvukli zahvalnost zbog podrške procesu Evropskih integracija”, istakao je ministar.
Đurić je upoznao Lipavskog sa naporima koje Srbija ulaže u stvaranju novih političkih odnosa u regionu, koji će biti zasnovani na poštovanju, saradnji, poverenju i prijateljstvu za budućnost. Poručio je i da je razgovarao sa gostom o situaciji na Kosovu.
“Uveren sam u to da delimo interes da Jugoistok Evrope bude region uspeha i onaj koji se najdinamičnije razvija. Zato nam je značajna podrška za prevazilaženje otvorenih regionalnih pitanja iz prethodnog perioda.
Razgovarali smo i razgovaraćemo danas sa našim češkim prijateljima i gostima i o situaciji na Kosovu i Metohiji gde se srpski narod suočava sa veoma ozbiljnim pritiscima i posledicama jednostranih i nekoordinisanih akcija Kurtijevog režima. Srbija je opredeljena za poštovanje rezultata briselskog dijaloga, za poštovanje najviših stepena i standarda kolektivnih, političkih i ljudskih prava i evropske države, nama prijateljske, pa i Češka Republika mogu računati na Srbiju kao pouzdanog partnera i u očuvanju mira i stabilnosti. Istovremeno smo takođe zahvalni Češkoj za doprinos međunarodnom mirovnom pristupu na KiM”, kazao je Đurić.
Ministar je istakao da mu je veoma drago što češka zajednica u Srbiji čini organski deo društva više vekova.
“Česi u Srbiji su istorijski dali veliki doprinos kulturi, nauci, umetnosti. Utkani su u samo tkivo ovog grada u kojem se nalazimo. Drago mi je da u Beogradu funkcioniše i nalazi se Češka kuća koja je na inicijativu predsednika Vučića predata na korišćenje češkoj zajednici u Srbiji. Uveren sam da će u narednom periodu ova Češka kuća biti jedna od glavnih tačaka ne samo za kulturni i duhovni život češke zajednice, već jedno sjajno mesto za negovanje češko-srpskih odnosa. Ključna reč, kada se radi o našim odnosima je budućnost. Uveren sam da je pred češko-srpskim odnosima velika budućnost, politički i u svakom drugom smislu”, zaključio je šef srpske diplomatije.
Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski primetio je da su odnosi Srbije i Češke intenzivni.
“Dragi Marko, veoma mi je drago što mogu ponovo da se sastanem s tobom i to nedugo nakon poslednje tvoje posete Pragu u julu mesecu, što svedoči o intenzivnim odnosima između Češke i Srbije. Ovaj topao prijem naglašava činjenicu da sam danas mogao da razgovaram i sa premijerom i sa predsednikom, sastanci su bili veoma otvoreni i prijateljski što oslikava naše međusobne odnose”, kazao je Lipavski.
On je čestitao Srbiji što je podignut ekonomski rejting, naglasivši da je Češka među deset poslovnih partnera Srbije i jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji.
“Prošle godine je međusobna trgovina iznosila više od dve milijarde evra što je odlična vest i mislim da ovi brojevi u narednim godinama mogu da budu i bolji. Mogućnosti za povećanje razmene i ekonomske saradnje zaista postoje i one su intenzivne. Prilike postoje u oblasti saobraćajne infrastrukture, zaštite životne strukture, turizma i u drugim oblastima. Hteo bih da se zahvalim Srbiji i ministru Đuriću za sjajan pristup rekonstrukciji Češkog doma u Beogradu. Mi ćemo u njemu napraviti češki centar – kulturni institut koji će raditi na promociji češke kulture, pojačati češko-srpske kulturne odnose, a biće otvoren od strane našeg premijera koji će uskoro doći u Srbiju”, istakao je Lipavski.
Dodao je da je tokom sastanka razgovarano i o proširenju EU, što je za Češku prioritet.
“Za zemlje kandidate to je veoma važno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, pa je bitno napraviti korake napred u tom procesu. Češka podržava srpsku vladu da napravi korak napred u pristupnim pregovorima, to je težak i komplikovan zadatak, zahteva harmonizaciju sa EU. Bitno je da to funkcioniše kao celina, nemoguće je preskočiti osetljiva pitanja kao što je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. Češka podržava ovaj proces koji vodi visoki predstavnik i potpredsednik EK zajedno sa predstavnikom za dijalog. Ja verujem da će poći za rukom da se normalizuju odnosi između Srbije i Kosova kako bi se uslovi građana poboljšali i da se obezbedi stabilnost i bezbednost u regionu”, zaključio je Lipavski.

Izvor I foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.