Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

SAVKOVIĆ: MALO VEROVATNO DA ĆE PRIŠTINA POKRENUTI FORMIRANJE ZSO UOČI IZBORA

10/12/2024 13:46 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 12. oktobar – Iako je pod uticajem Berlina kosovska vlada povukla zabranu za uvoz srpske robe na jednom od prelaza, viši savetnik ISAK fonda Marko Savković kaže da ne veruje da će Priština sada pokrenuti i proces formiranja Zajednice srpskih opština, bez obzira na to što je nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin poručio da je želja Nemačke da se Ustavnom sudu pošalje na ocenu evropski nacrt statuta ZSO.
“Nemačka je imala mnogo razumevanja za jedan dosta rigidan stav Prištine i za postupanje vlade koju vodi premijer Kurti koje često nije bilo u duhu dijaloga, niti konstruktivno i voleo bih da Nemačka može da utiče. Međutim, njima (na Kosovu) predstoje izbori i ideja da će se sada pokrenuti proces oko Zajednice deluje mi malo verovatno. Nisam čuo nijedan glas koji govori afirmativno u kontekstu Zajednice srpskih opština”, kaže Savković za Kosovo onlajn.

Kako dodaje, oko Cefte je nađeno solomonsko rešenje, koje je dugo traženo, ali koje možda znači povratak duhu dijaloga, ali mišljenja je da se to neće znatnije odraziti na perspektivu Zajednice srpskih opština.

Na pitanje da li Berlin očekuje da Beograd bude taj koji će prvi napraviti neki korak da bi onda Priština bila “pritisnuta” da počne sa realizacijom ZSO, Savković kaže da je Beograd uradio mnogo toga.

“Beogradu praktično ostaje da poziva i da se nada da će uspeti da motiviše svoje predstavnike da izađu na parlamentarne kosovske izbore i da se tako vrate u institucije. Jer, tek sa povratkom srpskih predstavnika, odnosno predstavnika koji su legitimni – u te institucije, ponovo ćemo imati predstavnike srpske zajednice u političkom životu Kosova, a to je od ogromnog značaja i u širem kontekstu dijaloga i za život ljudi”, ističe Savković.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.