Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

U SOKOLICI PROSLAVLJENA MANASTIRSKA SLAVA POKROV PRESVETE BOGORODICE

10/14/2024 17:21 Redakcija RTV Puls

RUDARE, 14.oktobar – Nadomak sela Rudare, u manastiru Sokolica, liturgijom i rezanjem kolača uz prisustvo velikog broja vernika obeležena je manastirska slava Pokrov Presvete Bogorodice.

U porti i imanju ovog manastira nakon liturgije bilo je dosta vernika iz različitih krajeva Srbije i Kosova, a među njima i veliki broj mališana.

Poslušnik pri manastiru Đorđe Ilić istakao je da je ovaj praznik sabrao mnoge meštane, koji su posetili ovu svetinju u velikom broju, uprkos tome što je radni dan.

„Danas nas Majka Božija podseća da smo mi zaštićeni njenim pokrovom i praznik je protekao u liturgijskom sabranju, kao i svaki drugi praznik, velikim brojem vernika, iz godine u godinu sve većem broju, i svečanim presecanjem slavskog kolača. Iako je radni dan, veliki broj vernika je bio, a neki broj nije mogao da prisustvuje liturgiji. Međutim, narod polako pristiže a i pristizaće tokom celog dana“, navodi on.

Jedan od domaćina slave, Zoran Vukašinović iz Rudara, kaže da se ovim okupljanjem šalje lepa poruka, a to je da se može opstati na ovim prostorima.

„Bila nam je čast i zadovoljstvo da moja porodica, uz porodicu Marković i Mašković, bude domaćin. Ovo je manastirska slava, a mi smo domaćini koji su se našli pri ruci našoj dragoj mati Antonini i mati Danili, da pomognemo da se ovaj praznik obeleži onako kako treba i kako zaslužujemo. Mogu reći da je veliki broj vernika prisustvovao danas, a to mi je drago da vidim. Bilo je i dosta dece. Time šaljemo jednu lepu poruku, da svi zajedno možemo ostati na ovim prostorima i da svima ovaj praznik donese sreću, na zdravlje i spasenje svih nas“, poručuje Vukašinović.

Domaćica slave, Jelena Marković, napominje da je danas veliki dan za pravoslavce zbog iskušenja sa kojima s bore, a kako navodi, praznici pomažu da se izbore sa svim nedaćama.

„Pomogli smo da se proslavi manastirska slava. To je za nas bio blagoslov, koji smo dobili od upokojene mati Makarije i radovali smo mu se. Nadamo se da smo ispunili očekivanja i manastira i gostiju koji su bili, da je sve proteklo kako treba Nadamo se i verujemo da će Majka Božija da nas zaštiti i sačuva, ovde ali i svuda u svetu“, poručila je ona.


Izvori foto: Kosovo onlajn

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.