Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

GUJON PRED PUT U SAD PODSETIO NA DAN KADA SE SRPSKA ZASTAVA VIJORILA NA BELOJ KUĆI

10/15/2024 14:01 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 15.oktobar – Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Srbije Arno Gujon, pred službeni put u Ameriku, podsetio je putem video snimka na engleskom jeziku, na važan istorijski događaj – dan kada se srpska zastava vijorila na Beloj kući.


Srpska zastava je, kako se prikazuje u videu jedna od dve strane zastave koje su se ikad vijorile na Beloj kući, saopšteno je iz Gujonovog kabineta.

Zastavu je 28. jula 1918. godine, na molbu svog prijatelja srpskog naučnika Mihaila Pupina, postavio nad Belom kućom i zgradama javnih ustanova širom SAD-a, tadašnji američki predsednik Vudro Vilson, u slavu nemerljive žrtve srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

To važno istorijsko podsećanje, kako se navodi u saopštenju, dolazi kao uvertira službene posete Arnoa Gujona, koji će u Vašingtonu boraviti četiri dana.

Prvog dana službene posete Vašingtonu, Gujon će otvoriti najveći Festival srpskog filma u Americi “Serbian Film Festival” koji se organizuje pod pokroviteljstvom Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Tokom službene posete, Gujon će se sastati sa američkim novinarima, održati niz sastanaka sa predstavnicima političkih instituta i prisustvovati svečanom prijemu u Ambasadi Srbije u Vašingtonu za predstavnike diplomatskog kora, novinare, glumce i reditelje koji će prisustvovati Festivalu srpskog filma.


Izvor: Kosovo Online
Foto: Tviter

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.