Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

STANO: NE MOGU DA POTVRDIM DATUM NASTAVKA DIJALOGA

10/16/2024 15:17 Redakcija RTV Puls

BRISEL, 16.oktobar – Portparol EU Peter Stano rekao je danas da nema najava i da ne može da potvrdi datum kada će se održati sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine.
“Nema najava. Ne mogu da potvrdim kada će se održati sledeći sastanak u okviru dijalogu pod posredstvom EU”, kazao je Stano.

Poslednja runda dijaloga održana je sredinom septembra, a na njoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, dok je sa kosovske strane u Briselu bio zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi.

Petković je tada poručio da je Beograd uvek spreman za razgovor i iznalaženje kompromisnog rešenja, ali da proces dijaloga gubi smisao ukoliko Priština odbija da razgovara o pitanjima koja su u interesu zaštite prava Srba na Kosovu.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je tada da nije povučeno pismo bivše premijerke Srbije Ane Brnabić protiv primene nekih od tačaka Ohridskog sporazuma i da do trojnog sastanka u Briselu nije došlo jer Srbija “uslovljava dnevni red sastanka neprihvatljivim zahtevima za Kosovo”.

Trilateralnog sastanka nije bilo ni krajem juna kada su u Briselu bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.

“Korektan je sastanak bio sa Boreljom i Lajčakom, a drugog sastanka, trilateralnog, sa Kurtijem nije ni bilo. Nije hteo ili nije smeo da se sretne sa mnom, pitajte njega”, rekao je Vučić novinarima tada dodajući da su mu Borelj i Lajčak rekli da Kurti nije spreman za sastanak sa njim i da dijalog treba da nastave glavni pregovarači.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je 6. oktobra da će raditi na pripremi narednog sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije i istakao da bi voleo da se sastanak održi u narednim sedmicama.


Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.