Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

BRNABIĆ SA ZIJADE: PRIŠTINA KRŠI REZOLUCIJU 12.44 I UGROŽAVA PRAVA I BEZBEDNOST SRBA

10/18/2024 9:16 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 18.oktobar – Uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu krajem meseca, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se juče u Beogradu sa šeficom Unmika Karolin Zijade, kojoj je skrenula pažnju da Priština jednostranim aktima krši Rezoluciju SB UN 1244 i ugrožava prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu.


Brnabić je istakla da je neophodno poštovanje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu i prenela Zijade zabrinutnost za trenutno stanje na terenu, saopšteno je iz parlamenta.

“Zajednica srpskih opština još uvek nije formirana, iako se Priština obavezala na to pre više od jedne decenije”, podsetila je Brnabić.

Ona je još jednom potvrdila trajnu opredeljenost Srbije ka miru i stabilnosti u regionu i dodala da Priština jednostranim aktima krši Rezoluciju SB UN 1244 i ugrožava prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva.

“Srbija izuzetno ceni rad i mandat kancelarije UN u Beogradu, pogotovo jer predstavlja glavni kanal komunikacije sa UNMIK, misijom Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji”, zaključila je predsednica Narodne skupštine.

U saopštenju Unmika na društvenoj mreži “X”, Zijade je istakla važnost da Srbija i Kosovo daju prioritet dijalogu uz posredovanje EU i Unmikovu posvećenost u promovisanju mira, stabilnosti i prosperiteta regiona.

“Uoči sednice SB UN o Kosovu, šefica Unmika Karolin Zijade se sastala sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Anom Brnabić u Beogradu, ističući važnost da obe strane daju prioritet dijalogu uz posredovanje EU i Unmikovoj posvećenosti promovisanju mira, stabilnosti i prosperiteta regiona”, navodi se u saopštenju.


Izvor: Kosovo Online
Foto: Narodna skupština Srbije

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.