Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

GOGIĆ: POJEDINAČNI ODLASCI IZ SAMOOPREDELJENJA NE UKAZUJU NA PAD POVERENJA UNUTAR STRANKE

10/18/2024 13:14 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 18. oktobar – Politikolog Ognjen Gogić ocenjuje za Kosovo onlajn da nedavni odlazak nekoliko poslanika Samoopredeljenja iz stranke ne znači da postoji veliki pad poverenja ili nezadovoljstvo unutar partije.
Podseća da je Samoopredeljenje svojevremeno prošlo kroz neke rascepe, kao kada je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti napustio stranku, ali dodaje da je ono uprkos tome samo raslo.

“I sada kada Kurti održava svoj rejting na nekom istorijskom maksimumu, a taj rejting je postojan, ne deluje da bi ti pojedinačni odlasci mogli da ozbiljno ugroze izborni rezultat Samoopredeljenja”, smatra Gogić.

Ako bi došlo do nekog velikog raskola u stranci, što, po njegovom mišljenju, nije na vidiku, na primer da se čitav jedan deo stranke odvoji, to bi možda mogao da bude neki faktor koji bi promenio situaciju.

“O tome se dosta spekulisalo, na primer da li bi Amerikanci možda posegli za tim, da podstaknu deo članstva da se odmetne i da okrnji Samoopredeljenje, ali to ne deluje da će biti izgledan scenario. Po svemu sudeći, reč je o nekim individualnim odlascima, možda se radi o nekim ličnostima koje nisu zadovoljne svojim statusom u stranci, pa onda iz tog nezadovoljstva odlaze. Ali to ne ukazuje na neki veliki pad poverenja ili na neko nezadovoljstvo koje postoji unutar stranke”, kaže Gogić.

Njemu deluje vrlo verovatno da će Samoopredeljenje biti pobednik izbora i to u toj meri da će moći ponovo da formira vladu.

“Za sada, ako se nešto drastično ne promeni, ne deluje kao da nešto može da stane na put tome. Ukoliko bi se pak desilo da u toj nekoj matematičkoj igri, druge opozicione grupacije zajedno u zbiru mogu da imaju većinu, zajedno sa drugim zajednicama, Srbima i drugima, ta koalicija ne bi bila dugotrajna. To se ne bi održalo, to smo imali ranije na Kosovu, da kada postoji kriza u odnosima među partnerima, tako da bi se onda verovatno Kurti sa Samoopredeljenjem vrlo brzo vratio na vlast. Čini se da vreme Samoopredeljenja i vlasti Aljbina Kurtija na Kosovu nije prošlo i da ćemo na to morati da sačekamo još neko vreme”, zaključuje Gogić.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.