Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

ANALITIČARI: ZAPAD ĆE POJAČATI PRITISAK NA KURTIJA DA OSNUJE ZSO

02/08/2023 13:17 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 8.februar – Pošto je premijer Kosova Aljbin Kurti prihvatio evropski predlog za pregovore Beograda i Prištine, jedina prepreka nastavku tog dijaloga je formiranje Zajednice srpskih opština.

Analitičati očekuju da će Zapad dodatno pojačati pritisak na Kurtija kako bi se osnovala ZSO, prenosi Blic.
Posle prve posete diplomatske petorke Prištini i Beogradu Kurti je od strane međunarodnih posrednika kritikovan kao nekonstruktivna strana u razgovorima pošto je na “prvu loptu” odbijao evropski plan.

S druge strane, Vučić je pokazao želju da razgovara o tom predlogu iako je izrazio sumnju u vezi sa jednim njegovim članom.

Dve nedelje kasnije, Kurti menja stav i pokazuje spremnost da prihvati evropski plan kao okvir za dalje pregovore sa Beogradom. U međuvremenu, Kurti čini se polako i popušta u vezi sa formiranjem ZSO što je uslov Beograda da se uopšte nastave razgovori.

Zbog svega toga postavlja se pitanje da li će novi potezi Prištine promeniti taktiku i jedne i druge strane kada je reč o nastavku pregovora?

Bivši diplomata Zoran Milivojević, ipak, podseća da trenutno nije na dnevnom redu evropski plan.

“Kurtijevu odluku da prihvati evropski predloga vidim kao njegov politički manevar kako bi smanjio pritiske koje trpi. Kurti trpi dvostruki pritisak. S jedne strane, pre svega od SAD-a, a sa druge od opozicije. Kurtijev manevar doprinosi i Lajčakovom uspehu. Pozicija Srbije je, pak, jasna. ZSO je za nas prethodno pitanje koje se mora prvo završiti pa tek onda razgovarati na osnovu evropskog plana”, kaže Milivojević.

On napominje da je i Vašington izričit u stavu da ZSO mora da se formira.

“Bez ZSO nema napretka u pregovorima. S tim što postoje razlike između Vašingtona i Berlina u vezi sa odnosom prema Kurtiju. Stav SAD-a je da se ZSO mora osnovati bez pogovora dok pojedine evropske države podržavaju Kurtija i njegov odnos prema ZSO”, objašnjava Milivojević.

Kurti je prethodnih dana govorio o šest svojih uslova za formiranje ZSO, a Milivojević to ne vidi kao popuštanje u stavu premijera Kosova.

“Kurti popušta na način na koji potvrđuje da je protiv ZSO-a. Uslovi za formiranje zajednice su mu nerealni. To je opet njegov manevar. Ali osnivanje ZSO ne očekujem od Kurtija nego od Vašingtona jer se SAD založio najdirektnije i najjasnije za tu zajednicu. S tom razlikom što Vašington vidi ZSO kao deo nezavisnog Kosova dok se Beograd zalaže za ZSO kao deo Rezolucije 1244”, zaključuje Milivojević.

S druge strane, nekadašnji ambasador u Belorusiji Srećko Đukić očekuje da će se pregovori Beograda i Prištine ubrzati nakon što je “Kurti promenio stav”.

“Sada su praktično obe strane prihvatile papir pa mislim da će se Vučić i Kurti uskoro sastati. Sad se borba seli na teren ZSO-a. Kurti je izdiktirao svoje uslove koje Vučić nije prihvatio. ZSO će sigurno biti osnovan, samo je pitanje koje će nadležnosti imati”, rekao je Đukić.

Kako kaže, najveća odgovornost je na trećoj strani.

“Očekujem da međunarodni posrednici nađu najmanji zajednički imenitelj za dve strane kako bi se pitanje ZSO skinulo sa dnevnog reda. Videćemo da li ćemo opet imati šatl diplomatiju tako što će diplomatska petorka ponovo ići u Prištinu i Beograd ili će se Vučić i Kurti sastati u Briselu odakle neće izaći dok ne postignu određeni dogovor. Ne sumnjam u uspeh diplomatske veštine da dođe do rešenja”, zaključuje Đukić.


Izvor: Blic

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.