Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

ARBUTINA: JEDINSTVO SRBA UPALILO ALARME OD PRIŠTINE DO SARAJEVA

06/11/2024 14:36 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 11.jun – Istoričar Bojan Arbutina ocenio je da je pokazano jedinstvo na Sverspkom saboru mnogima upalilo alarm zato što doneta Deklaracija definiše probleme i rešenja koja će dovesti do boljeg položaja srpskog narodu u državi i u regionu.
“Generalno, srpski narod je uvek bio na udaru pojedinih naroda iz okruženja. I sama činjenica da smo uspeli da ujedinimo ceo naš narod u tom smislu da se svi zajedno okupimo, prodiskutujemo, promislimo o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti svakako je upalila neke alarme u okruženju. I zaista, ti alarmi se pale i na neke bezazlenije situacije koje se dešavaju u Srbiji, poput jačanja vojske, policije, vladavine prava, ekonomski i privredni napredak”, rekao je Arbutina za Kosovo onlajn.

Zbog toga je, prema njegovim rečima, bilo očekivano da su mnogi političari u regionu protumačili zaključke Deklaracije u kojima se definišu problemi i rešenja za bolji položaj srpskog naroda u regionu, na drugačiji način od iznetog.

“Ti pogledi koji dolaze iz Prištine, iz Podgorice, naročito i Sarajeva i Zagreba jesu pogledi koji tumače tu Deklaraciju kroz jednu prizmu prošlosti i onoga što se dešavalo. Ali možemo slobodno reći da su pogrešno tumačili kao ugrožavanje sopstvenih interesa tekst”, kazao je Arbutina.

On je ocenio da Priština i Podgorica svoje identitete grade na antisrpstvu i antisrpskim tezama.

“Iz Prištine ona dolazi od ljudi koji su formirali paradržavu, koji su secesionisti. Naravno da ih svaki pomen srpske kulture, tradicije, duhovnosti, dovodi do situacije gde oni moraju da reaguju. I tu se gubi ta politička logika da bi nešto trebalo prećutati, već se kreće u otvoreni napad. To je slučaj i sa Podgoricom. Sa Sarajevom i Zagrebom imamo višedecenijsko iskustvo u tim obračunima tako da je to vrlo očekivana reakcija naših suseda, naših komšija i sve u skladu sa tom uzavrelom atmosferom koja nas prati od početka godine, naročito nakon donošenja Rezolucije o takozvanom genocidu u Srebrnici”, rekao je Arbutina.

Smatra da je Deklaracija bila važna i zbog aktuelne geopolitičke, ali i bezbednosne situacije u regionu.

“Čini mi se da prostor Balkana počinje da ključa i zato je za naš narod koji živi na celom ovom području bilo veoma bitno doneti ovu Deklaraciju”, ističe.

On je dodao da je Svesrpski sabor pre svega poslao poruku Srbima.

“I to je najvažnija poruka koja je poslata. Poslata je poruka jedinstva, jer su se na tom Saboru okupili svi politički predstavnici našeg naroda, svi predstavnici naših udruženja, Srpske pravoslavne crkve i poslata je poruka da su vlasti, naše vlasti, detektovale one najurgentnije probleme sa kojima se suočavamo. To je poništavanje našeg identiteta, naše kulture, oduzimanje naše kulturne baštine, negiranje našeg ćiriličnog pisma, nedavanje političkih sloboda…”, kazao je Arbutina.

Istovremeno, navodi, susedima je poslata poruka da će Srbija i Republika Srpska odlučno braniti prava svog naroda.

“Poruka susedima jeste da će država Srbija, to jeste Republika Srbija i Republika Srpska, odlučno braniti prava našeg naroda i u Srbiji i u Republici Srpskoj, ali i u regionu. Da će braniti prava našeg naroda na političke slobode, na njihovu kulturu, tradiciju, da ćemo sačuvati, ako govorimo o Kosovu i Metohiji, i naše srednovekovne manastire, naše duhovno nasleđe, kulturnu baštinu. Ako govorimo o Hrvatskoj, da ćemo sačuvati naše čirilično pismo koje je već decenijama na udaru, ako se samo setimo Vukovara, izbijanja čiriličnih tabli i da jednostavno ćemo, što se tiče Federacije BiH, nećemo zaboraviti zločine koji su počinjeni nad Srbima i da ćemo vratiti dostojanstvo srpskom narodu gde god da on živeo. I ova deklaracija se ne odnosi samo na naš narod na prostoru Balkana, već na naš narod gde god on živeo na ovom svetu”, zaključio je Arbutina.


Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.