Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

BLINKEN: KURTI DA ODMAH ZAUSTAVI NASILNE AKCIJE NA SEVERU

05/26/2023 19:47 superadminpuls

VAŠINGTON, 26.maj – Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.

Blinken je naveo da SAD osuđuju jednostrane akcije koje je sprovela Vlada Kosova kako bi ušla u opštinske zgrade na severu silom.

“Te akcije su u suprotnosti sa sugestijama SAD i EU. Ove akcije su nepotrebno dovele do podizanja tenzija, podrivaju naše napore da pomognemo da se normalizuju odnosi Srbije i Kosova i imaće posledice po bilateralne odnose SAD sa Kosovom. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da zauzme drugačiji kurs, a sve strane da se uzdrže od daljih akcija koje će rasplamsati tenzije i promovisati konflikt”, naveo je Blinken u izjavi.

On se oglasio i na Tviteru, gde je podvukao da SAD oštro osuđuju akcije Vlade Kosova.

“Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU”, naveo je Blinken na Tviteru.

Izvor: Kosovo Online

Foto: Freepik

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.