Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

BORELJ: POSTIGNUT DOGOVOR O DESKALACIJI KRIZE

11/24/2022 7:22 superadminpuls

BRISEL, 24.novembar – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj izjavio je da su se glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija i da će se skoncentrisati na predlog za normalizaciju odnosa.

“Imamo dogovor! Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila. Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima. Zahvaljujem visokom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku na njegovom napornom radu”, napisao je Borelj.

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković izjavio je sinoć, nakon postizanja dogovora u Briselu da je postignutim dogovorom sačuvan mir i da je zaštićen srpski narod na severu KiM.
“Ovim dogovorom sutra od 8 časova nema nikakvih kazni od 150 evra koje je Kurti planirao niti kaznene politike prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, niti kaznene politike u svim ostalim fazama. Ovim dogovorom sačuvali smo mir i uspeli da zaštotimo naš narod na severu KiM”, rekao je Petković, prenosi dopisnik Kosovo onlajna iz Brisela.

Prema njegovim rečima, na snazi ostaju tablice koje izdaje Srbija, odnosno one će kao i do sada biti u upotrebi.

“To znači da če svi vlasnici automoibila moći normalno da registruju tablice. Jedino gde ćemo zastati je izdavanje novih KM tablica i to do trenutka dok ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, ali ionako za poslednje tri godine te KM tablice se nisu izdavale. Kurti je večeras prihvatio sve što je odbijao prethodnih dana i to je važno. Uspeli smo da sačuvamo mir, dijalog i razgovori se nastavljaju jer treba da idemo na normalizaciju odnosa pre svega na terenu, kako Srba tako i Albanaca. Poručujem svim Srbima na KiM da mogu mirno da spavaju , sačuvali smo naše KM tablice”, rekao je Petković.

Povodom dogovora sutra posle sastanka sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović javnosti će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i govoriti o svim detaljima.

Izvor: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.