Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

BRNABIĆ SA HILOM O DIJALOGU U SVETLU JEDNOSTRANIH POTEZA PRIŠTINE

08/05/2022 16:50 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 5.avgust – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, u razgovoru sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom, izrazila uverenje da će sastanak povodom nove runde dijaloga Beograda i Prištine 18. avgusta u Briselu biti konstruktivan, naročito u svetlu aktuelne situacije i jednostranih poteza Prištine, prenosi N1.


Ambasador Hil je ocenio da je nastavak razgovora jedini put za rešavanje otvorenih pitanja i istakao da SAD snažno podržava dijalog uz posredovanje Evropske unije.

Brnabić je istakla da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu jedan od ključnih prioriteta i da Srbija ostaje posvećena ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima. Čvrstu podršku regionalnoj saradnji, kako je ocenila premijerka, Srbija pruža i kroz inicijativu “Otvoreni Balkan” koja se, kako se navodi, pokazala kao efikasan okvir za rešavanje pitanja važnih za građane.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Brnabić je sa ambasadorom SAD razgovarala i o bilateralnim odnosima Srbije i SAD, situaciji u regionu, kao i saradnji u oblasti energetike.

Sagovornici su istakli da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti energetike, pre svega kada je reč o projektima obnovljivih izvora energije.

Premijerka Brnabić ocenila je da je energetska bezbednost tema od izuzetnog značaja za Srbiju i da je neophodno učiniti novi iskorak u cilju energetske tranzicije i izgradnje novih energetskih kapaciteta i u tom smislu vidimo potencijal za saradnju sa SAD.


Izvor: N1 Info
Foto: Srbija.gov.rs

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.