Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

ČETIRI DRŽAVE POVUKLE PRIZNANJE KOSOVA

05/13/2022 14:54 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 13.maj – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da su četiri države povukle priznanje Kosova.


Selaković je dodao da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao note koje to potvrđuju, a Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika da proceni u kom trenutku će saopštiti o kojim je državama reč.

Selaković je rekao i da najmanje dve države intenzivno rade protiv Srbije i daju podršku Prištini.

“Srbija se nalazi u veoma teškoj situaciji, naša država izložena je strahovitim pritiscima, da prihvatimo narušavanje teritorijalnog integriteta naše države, da prihvatimo rušenje međunarodnog javnog prava na svoju štetu. Vlada SAD je jasno stavila do znanja da Vašingtonski sporazum poštuju. Predajom formalnog zahteva za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope Priština je pokazala da ne poštuje postignuti sporazum i datu reč, kao ni stav države koja je bila domaćin sporazuma i učestvovala u njemu. Priština je jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga između Beograda i Prištine, već se po ko zna koji put odlučila na unilateralni pristup”, rekao je Selaković.

On je dodao da se radom službi, došlo do informacija da najmanje dve velike države u ovom trenutku rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u njihovoj kampanji za dobijanje novih priznanja i onemogućavanju kampanje povlačenja priznanja.

“Kao ministar spoljnih poslova danas sam predao predsedniku Vučiću diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje tzv. Kosova, a Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da u trenutku kada to bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč”, kazao je Selaković.

Ovim gestom, kako je objasnio Selaković, Srbija želi da da šansu državama članicama Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema tzv. Kosova u SE.

“Time još jednom pokazujemo i našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo dijalogom a ne da to činimo unilateralno. Za Ministarstvo spoljnih poslova i za našu vladu ovo znači da ćemo nastaviti da se žestoko borimo i da radimo na povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova”, rekao je ministar.

Selaković je istakao i da su pred Srbijom “burni i važni dani”.

“Predsednik Vučić očekuje posetu Mišela, slede nam veoma važni pregovori koji se tiču cene gasa”, kazao je Selaković.


Izvor: Kosovo Online
Foto: MIP Srbije

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.