Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

DAČIĆ: SRBIJA ZA AKTIVNIJE PRISUSTVO OEBS-A NA KOSOVU

05/25/2023 16:02 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 25.maj – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, nakon današnjeg sastanka sa predsedavajućim OEBS-a i ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, da se Srbija zalaže za aktivnije prisustvo OEBS-a na Kosovu i da je važno da misija te organizacije nastavi da funkcioniše, imajući u vidu ulogu koju bi trebalo da ima u sprovođenju Rezolucije 1244 i drugih međunarodnih dogovora.


“Mi smatramo da sve međunarodne misije na Kosovu i Metohiji treba da nastave da rade i da imaju što veći prostor za svoje delovanje, da bi se omogućili stabilnost i mir na tom prostoru. Kada je potpisan Briselski sporazum, jasno je definisana uloga OEBS-a u organizaciji izbora na Kosovu i Metohiji. Ali, podsetiću da su poslednji izbori održani bez učešća OEBS-a – prvi put”, istakao je Dačić.

Kako je naveo, na Kosovo se od 1999. godine vratilo svega 1,9 odsto izbeglih i raseljenih lica, a uz to postoje i pitanja privođenja, hapšenja, problema registarskih tablica i “pitanja takozvanih izbora koji su održani u srpskim opštinama gde Srbi na izborima nisu učestvovali”

“U tom pogledu, mi očekujemo statusno-neutralnu poziciju OEBS-a kada je reč o Kosovu i Metohiji. Srbija podržava aktivnost OEBS-a. Mi ćemo dati maksimalnu podršku u prevazilaženju problema, koliko god je to u našoj moći”, istakao je Dačić.

Osmani je naveo da je sa Dačićem danas govorio o ulozi OEBS-a i izazovima sa kojima se suočavaju.

“Mi nikada ne smemo da prestanemo da razgovaramo o stvarima koje su važne. To važi i za dijalog Beograda i Prištine pod posredstvom Evropske unije. Drago nam je što smo bili domaćini Ohridskih sporazuma, za koje se nadamo da će doprineti nastavku procesa kao i regionalne stabilnosti. Ovu podršku ću ponoviti i kada budem bio u poseti Prištini. OEBS vidi sebe kao platformu za promociju ljudskih interesa. Naš najveći fokus je mir i prosperitet”, izjavio je Osmani.

Ministar Dačić demantovao je navode pojedinih medija da je išao na put u Moskvu i da je tamo navodno učestvovao na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji, rekavši da on “nigde ne ide krišom”.

Kako kaže, u vreme kada je navodno bio u Rusiji, bio je na večeri sa Bujarom Osmanijem.


Izvor: Kosovo Online/RTV
Foto: Kosovo online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.