Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

ĐURIĆ: POTREBAN NAM JE DIJALOG SA SAD I ZBOG REŠAVANJA PITANJA KAO ŠTO JE KOSOVO

07/11/2024 10:01 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 11. jul – Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da je imao priliku da u Vašingtonu, na marginama Samita Natoa razgovara sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i da ga je pozvao da poseti Srbiju, prenosi RTV.
Đurić je u izjavi za medije na prijemu za srpske novinare u ambasadi Srbije u Vašingtonu naglasio da je dijalog na najvišem političkom nivou sa SAD potreban kako zbog nastavka ekonomske saradnje, tako i zbog rešavanja pitanja “oko kojih se ne slažemo”, kao što je pitanje Kosova.

“Nama je potreban dijalog na najvišem političkom nivou sa SAD, ne samo zato da bismo nastavili rast i razvoj naše ekonomije, zato što je Amerika u pogledu usluga partner broj jedan, i to baš u oblastima koje se odnose na visoke tehnologije i na ono što je motor razvoja naše ekonomije, već nam je ta saradnja neophodna i da bismo rešili ona pitanja oko kojih se ne slažemo, kao što je pitanje statusa Kosova i Metohije, ali koje ne može na pozitivan način da bude rešeno bez aktivnog angažmana najvišeg političkog nivoa u SAD”, rekao je Đurić.

Naglasio je da prisustvo Srbije na samitu Natoa ne znači promenu kursa utvrđenog odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost ili relevantnim odlukama Skupštine Srbije, ali da “itekako znači da Srbija jača prijateljstva, jača partnerstva, jača svoju poziciju i u ovom delu sveta”.

“U Vašingtonu ovih dana lobiramo za poziciju Srbije u zapadom delu međunarodne zajednice, razgovaramo sa našim prijateljima kako da ojačamo naše ekonomske, političke, bezbednosne i svekolike odnose sa ovim delom sveta”, naveo je Đurić.

Na pitanje da li je Srbija bliža Zapadu nakon učešća na samitu, kaže da ne veruje da jedno učešće ili jedna izjava može da označi stratešku promenu, ali misli da kontinuirani trud koji se u Vašingtonu ulaže proteklih nekoliko godina “dovodi do toga da je pozicija Srbije u ovom delu sveta bolja nego što je bila pre nekoliko godina”.

“Ne želim da idem korak dalje pa da objašnjavam šta smo sve ovde na mom prethodnom poslu radili, ali mogu samo da kažem da sam zadovoljan i da uz podršku predsednika Vučića i Vlade, Srbija menja svoj imidž u međunarodnoj zajednici, projektuje jednu drugačiju, novu, pozitivnu sliku, da otvara svoja vrata i za investicije, ali i za razgovore o globalnim problemima na način koji nas pozicionira kao konstruktivnog aktera u međunarodnoj zajednici”, naveo je Đurić.

Na pitanje da li je bilo reakcija iz Moskve na učešće Srbije na Samitu Natoa, Đurić ističe da je Srbija tu kao samostalna, nezavisna, vojno neutralna zemlja, partner Alijanse i članica programa Partnerstvo za mir više decenija, kao i da vodi svoju spoljnu politiku poštujući različite aktere u međunarodnoj zajednici.

“Ovde smo zato što čvrsto verujemo u snagu dijaloga, i to nije fraza, u trenutku u kome se svet suočava sa izazovima koji nisu viđeni u prethodnih gotovo sto godina. Jedini način da se problemi rešavaju je dijalog i ako jedna mala Srbija svojim prisustvom na forumima na kojima se razgovara o globalnoj bezbednosti i važnim svetskim pitanjima može makar neki doprinos da da, mi ćemo uvek biti tu”, rekao je ministar.

Podsetio je da se zvanični Beograd trudi da ne uvlači Srbiju u globalne sukobe, da je u globalnoj geo-političkoj buri sačuva od svih izazova i da sačuva ono što su nacionalni i državni interesi.

Dodaje da Srbija ima izbalansiran odnos sa akterima u međunarodnoj zajednici i istovremeno jasno definisane strateške prioritete.

“Naš strateški prioritet je da do 2027. godine završimo sve reforme neophodne za članstvo u EU i to je ono što je naš pravac, to je ono što je političko opredeljenje kada je reč o Srbiji. Kada je takođe reč o Srbiji, to je opredeljenje da ne prekidamo naša prijateljstva i naše odnose sa tradicionalnim partnerima. Kada pogledate strukturu gostiju i poseta inostranstvu u prva dva meseca mandata nove Vlade videćete da je ta politika bila i ostala izbalansirana”, kaže Đurić.

On je najavio da će sa savetnikom američkog predsednika Džoa Bajdena za energetiku razgovarati o transformaciji i modernizaciji energetskog sektora koji je motor razvoja srpske ekonomije.

“Srbija kao investiciona destinacija ima najpovoljniju cenu električne energije, verovali ili ne, u Evropi. i građani Srbije uživaju korist u poređenju sa drugim evropskim zemljama zbog toga. Iako, naravno, životni standard uvek može da bude bolji, mi bismo uvek voleli da cene električne energije budu još niže. Ali za biznis je sjajno to što je u Srbiji električna energija jeftinija nego u drugim zemljama i što imamo stabilno i pouzdano snadbevanje gasom”, naveo je Đurić.

Naglasio je da SAD mogu da igraju veoma značajnu i stratešku ulogu u transformaciji energetskog sektora u Srbiji, u uvođenju zelene energije, solarne energije i drugih kapaciteta.

“Verujem da našoj zemlji trebaju najmodernije tehnologije u ovoj oblasti da bi ispunila i nešto što su evropski standardi u vezi sa procentom učešća zelenih tehnologija u ukupnom snadbevanju električnom energijom. Tako da, ovo nije nešto što je neposredno direktno u nadležnosti Ministarstva koje vodim, ali je važan politički signal da želimo zaista da se i u ovom domenu dobro razumemo, da želimo da stvorimo mogućnost da u našoj zemlji energija bude dostupna, da ne bude uslovljena geopolitičkim gibanjima i turbulencijama i da imamo raznolike izvore snadbevanja”, kazao je ministar.

Naveo je da se vlada u tom domenu trudi da se ponašamo odgovorno, da predvidi i rast potrošnje energenata u budućnosti, a da istovremeno ulaže maksimalne napore da očuva nivo cena i nivo bezbednosti u snadbevanju.

Dodao je da nisu predviđeni razgovori o litijumu i da tu temu niko od zvaničnika drugih zemalja nije pokrenuo, ali da Srbija ne beži od razgovora o ovoj temi.

“Međutim, nema sumnje da ti retki minerali ili kritično važne sirovine predstavljaju često teme razgovora na ovakvim forumima. Druge kolege iz Vlade su se aktivnije bavile ovom problematikom, ali mogu da vam kažem da je Srbija generalno, nezavisno od litijuma, čak i da nema nikakvih mineralnih resursa i sirovina ni na horizontu, predmet interesovanja kompanija iz IT sektora, iz auto-moto industrije, koje žele da budu prisutne na srpskom tržištu”, rekao je Đurić i dadao da je na sastanku Srpsko-američkog poslovnog saveta dao niz informacija i usmerenja predstavnicima različitih američkih kompanija u vezi sa modalitetima uspostavljanja saradnje.

Izvor: RTV/Tanjug
Foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.