Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

EPISKOP ILARION: PORODICA JE SVETINJA, SVAKO TREBA DA TEŽI ZAJEDNIŠTVU I LJUBAVI

03/04/2024 16:55 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 4.mart – Vikarni vladika patrijarha SPC i Novobrdske eparhije Ilarion istakao je danas da je porodica svetinja i da ljudi savremenog doba, u vreme velikih izazova i modernih tehnologija, treba da teže jedinstvu, zajedništvu i ljubavi.


Ilarion je na Drugoj nacionalnoj konferenciji o porodici ukazao da je i SPC tu da podseti da svi pripadamo jednoj vaseljenskoj porodici.

“Ovde smo da se podsetimo da smo stvoreni za porodicu. Crkva jeste porodica, ona koja želi da se raspostre po celoj zemlji i da saopšti blagu vest ljudima, da smo svi braća i sestre na nebeskom šaru, da imamo oca nebeskog i da treba da težimo jedinstvu, zajedništvu i ljubavi. Crkva nas priziva u jednu vaseljensku neprekidnu porodicu i to je i molitva i našega patrijarha, da svi budemo jedno, po rečima gospoda Hrista. Čovek je biće porodice i porodicu nosimo i u sebi. Svako od nas je ličnost u onoj meri u kojoj je primio druge u sebe, a mi smo i došli u ovaj svet kao plod zajedništva, jedinstva, ljubavi i nosimo, uslovno rečeno, taj program u sebi”, rekao je Ilarion.

Iz tog razloga, ističe vladika, porodica je najveća svetinja.

“Kada je stvaran čovek Bog je stvorio muško i ženstvo i tu se spominje, jedno nije dobro. Govori Gospod da je sve što stvara dobro, a onda reče da nije dobro da je čovek sam i stvori ženu naspram čoveka koja je potvrda njegove ličnosti i njegovog identiteta baš kroz to jedinstvo u različitosti. Tu vrstu različitosti, ali i težnju ka jedinstvu treba da čuvamo”, poručio je Ilarion.

Upozorava da je savremeno doba puno izazova kada čovek nastoji da tehnologijom savlada teologiju, “kada želimo da veštinom nekako sapletemo vrlinu”.

Može čovek, ukazao je, da bude vešt i da pokuša da izvrda prirodi, ali se to uvek nekako tragično završava.

“Treba da se vraćamo svom izvornom identitetu i isceljenju, ličnom isceljenju, ali i onom koje podrazumeva porodicu. Kada osećamo da smo deo jedne celine. Meni je danas blagoslov da mogu da budem ovde s vama u ime njegove svetosti patrijarha, a i sa gospođom Tatjanom koja je primer srpske majke koji je nadahnjujući i potresan i blagosloveno i radosno kada vidimo one koji se opredeljuju da budu oci i majke. Otac i majka su oni koji primaju breme na sebe, a ne otužuju druge”, zaključio je Ilarion.

Konferenciji su prisustvovali i ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodirić, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i ministar sporta Zoran Gajić.

Na konferenciji se obratila i Tatjana Obradović, hraniteljka koja je usvojila Nađu, devojčicu obolelu od bulozne epidermolize (dete leptir), koja je istakla da je za priču male Nađe saznala iz lokalnih medija.

“Saznala sam da jedna mala Nađa sa nepunih godinu dana, od rođenja čeka priliku da napusti čačansku bolnicu, jer zbog dijagnoze koja je uspostavljena na rođenju nije bila prihvaćena od svojih roditelja. Duboko me dirnula sudbina tog deteta, jer sam u međuvremenu saznala da nije bilo moguće smestiti je u neku drugu ustanovu zbog svih rizika razvoja i neophodne nege”, rekla je ona.

Navela je da se raspitivala o dijagnozi dece leptira i donela odluku da je preuzme, da je prošla svu proceduru kako bi dobila licencu kao hranitelj.


Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.