Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

EU NE PRIHVATA JEDNOSTRANE I PROVOKATIVNE AKCIJE

05/26/2023 19:07 superadminpuls

BRISEL, 26.maj – Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština, saopštio je portparol Evropske spoljnopolitičke službe.

“Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat. Svi moraju da preduzmu akcije kako bi smanjili napetu situaciju i odmaһ vratili smirenost. EU neće priһvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije. Očuvanje mira i bezbednosti na terenu treba da bude prioritet”, kaže se u saopštenju.

Takođe je navedeno da EU dosledno ističe, da nedavni vanredni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.

“Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između sviһ ključniһ aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskiһ Srba – uz pomoć EU”, poručuje se u saopštenju.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.