Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

GL: ZA PREBIJANJE SUPRUGE KAŽNJEN SA 300 EVRA

05/12/2022 9:47 superadminpuls

GNJILANE, 12.maj – Inicijativa mladih za ljudska prava nazvala je smešnom odluku suda da muškarac iz Gnjilana koji je pretukao svoju ženu, inače invalida, bude kažnjen novčanom kaznom od samo 300 evra, prenosi Koha.

Muškarcu je kazna u visini od 300 evra izrečena jer se, kako je sud u Gnjilanu obrazložio, izjasnio krivim.

“U predmetnom slučaju, okrivljenom je stavljeno na teret krivično delo “laka telesna povreda“ i nakon priznanja krivice za učinjeno delo, sudija je optuženom izrekao osuđujuću presudu. Protiv ove presude stranke su imale pravo žalbe Apelacionom sudu. Ova presuda je postala pravosnažna 22.10.2021“, rekao je Sabit Škodra iz Osnovnog suda u Gnjilanu.

Ovakvu odluku je Inicijativa mladih za ljudska prava nazvala smešnom.

“Smatramo da ovakva smešna i skandalozna odluka negativno utiče na druge žrtve nasilja u porodici, da neće imati poverenja u institucije i neće prijavljivati takve slučajeve, dok je sa druge strane takva kazna smešna čak i za počinioce krivičnog dela“, rekla je Bljende Biraj iz ove Inicijative.

Kosovski pravni institut kaže da je primetan porast slučajeva nasilja u porodici, gde su žrtve uglavnom žene.

Ljeotrim Gaši iz ovog instituta kaže da bi pravosuđe trebalo da bude strože u izricanju kazni, kako bi se ovakvi slučajevi smanjili.

“U slučajevima kada postoje niske kazne, ne može se postići svrha kazne. Svrha kazne je pre svega sankcionisanje počinioca krivičnog dela, posebno kada su učinjena teška krivična dela. Trebalo bi da bude veća kazna, a takođe svrha kazne i je da bude primer ostalima“, rekao je Gaši.

Prema rečima predstavnika civilnog društva, nedostatak meritornih kazni dovodi do smrtnih slučajeva.

Sudski savet Kosova nije reagovao na veliki broj slučajeva nasilja u porodici koje vode sudovi na Kosovu, kao ni na kritike izrečenih kazni.

Samo u poslednja 24 časa, prema izveštaju policije, registrovana su četiri slučaja nasilja u porodici. Prošle godine je zabeleženo ukupno 2.200 slučajeva, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.