Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

GNJILANSKO PRELO I POSELO U ŠILOVU I GORNJEM KUSCU

06/12/2023 17:06 Redakcija RTV Puls

GORNJE KUSCE, 12.jun – U Kosovskom Pomoravlju je ovog vikenda održana kulturnoumetnička manifestacija „Gnjlansko prelo i poselo”.


Manifestaciju „Gnjilansko prelo i poselo” organizovalo je Kulturnoumetničko društvo „Jovan Kojić” u Vrbovcu, a počela je na Spasovdan 25.maja u Gnjilanu jedinstvenim događajem. Posle 24 godine u Gnjilanu su se ponovo čule i videle srpske pesme i igre
Organizator Stanislav Kojić, kaže za Rtv Puls da mu je namera bila da obnovi sabor, mali i veliki panađur, koji se nekada obeležavao u Gnjilanu.
„Da se vratimo našoj tradiciji i starim vrednostima sa ciljem da promovišemo etno kulturu i muziku, naše običaje i tradiciju“, kazao je.


Predsednik KUD „Kriva Reka“ u Berivojcu, Dragan Antić čiji je ansambl učestvovao na zatvaranju manifestacije u Gornjem Kuscu, izjavio je da mu je drago što se „Gnjilansko prelo i poselo“ organizovalo u Kosovskom Pomoravlju.
„Svako ovakvo organizovanje, okupljanje dece i naroda znači mnogo za opstanak i ostanak na ovim prostorima“, izjavio je Antić.
„Radujemo se svakom ovakvom događaju. U K.Pomoravlju ima dosta dece i folklornih društava, neguje se ta kulturna baština i jako mi je drago kao i svim građanima koji se ovde okupljaju“, izjavio je predsednik Privremenog organa opštine Gnjilane, Saša Milošević.
U manifestaciji je učestovala i Turistička organizacija Gnjilane koja je animirila i promovisala proizvođače iz domaće radinosti.
U samoj manifestaciji koja je pored Gnjilana, održana i u Šilovu i Gornjem Kuscu učestovalo je 15 lokalnih kulturnoumetničkih društava koja okupljaju decu i mlade.
„Deca rade sa velikim intuzijazmom i zadovoljstvom. Mogu da kažem da je ovo prava prilika da izgrade svoj talenat i pokažu šta znaju i umeju“, kazao je Stanislav Kojić, organizator manifestacije.


I pored kišovitog vikenda, manifestacija je izazvala veliku pažnju građana Kosovskog Pomoravlja, a i gostiju, među kojima su bili i Novosađani.
Projekat „Gnjilansko prelo i poselo” finansijski je podržalo Ministarstvo kulture Srbije.


Pripremili: Jovan Simić i Danijela Petrović
Foto: Rtv Puls

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.