Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

INICIJATIVA DA KAMENIČKA GIMNAZIJA PONESE IME SLOBODANA KOSTIĆA

05/27/2022 20:45 superadminpuls

ŠILOVO, 27. maj – Grupa intelektualaca iz Kosovskog Pomoravlja nedavno je pokrenula inicijativu da gimnazija u Kosovskoj Kamenici dobije ime po čuvenom književniku i profesoru Slobodanu Kostiću, koji je poreklom iz tog kraja.

To je za porodicu velika čast i duhovna radost, kaže njegova supruga Vesna Kostić.

“To bi bio podstrek za sve mlađe generacije da se osmele, ohrabre, da krenu putem znanja i duhovnog čina”, kaže Vesna.

U ime književnika, pesnika, glumaca i drugih kulturnih stvaralaca iz Kosovskog Pomoravlja, inicijativu je pokrenuo publicista Stanislav Kojić.

“Ne samo ja, nego svi kulturni stvaraoci, mi smo njegovi dužnici”, kaže Kojić.

Profesor doktor Slobodan Kostić rođen je 1952. godine u selu Rečane, kod Kosovske Kamenice, preminuo 2012.godine, posle teške bolesti. Bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici na predmetu teorija književnosti. Jedno vreme radio je i kao upravnik Narodne i univerzitetske biblioteke u Prištini. Novinar i pesnik, kritičar i teoretičar književnosti, objavio je više od 170 knjiga, monografija, publikacija i drugih bibliografskih jedinica.

Radio Televizija Puls priprema dokumentarni film posvećen Slobodanu Kostiću čija se premijera očekuje u prvoj nedelji juna.

Novinar: Jovan Simić
Foto: Eparhija kruševačka

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.