Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

JEVTIĆ: OČEKUJEM DA MEĐUNARODNA ZAJEDNICA SPREČI KURTIJA DA PROTERA SRBE

04/02/2024 15:18 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 2.april – Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić poručio je da je Zajednica srpskih opština životno važno pitanje za Srbe na Kosovu, jer preko nje mogu rešiti brojne probleme poput onog sa ukidanjem dinara i platnog prometa. On je za Studio B izrazio nadu da će međunarodna zajednica sprečiti režim u Prištini i premijera Aljbina Kurtija u nameri da proteraju sve Srbe.


“Iz dana u dan sve je teže zbog odluke o ukidanju dinara, ali i prethodnih odluka aktuelnog režima u Prištini koji čini sve da natera Srbe da odu sa Kosova. Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, jer njih smatramo odgovornim da spreče jednu humanitarnu katastrofu koja može da nam se dogodi. Očekujemo da će doći do rešenja oko Uredbe CBK vezane za ukidanje dinara, da će se postići dogovor koji će omogućiti da Srbi i pripadnici drugih naroda na Kosovu i Metohiji mogu da podižu svoja primanja iz budžeta Republike Srbije”, naglasio je Jevtić za Studio B.

Podsetio je da je juče bio 01. april i dva meseca bez dinara na prostoru Kosova.

“Najstariji i bolesni koji ne mogu da odu u centralnu Srbiju stalno ukazuju na svoj težak položaj. Činimo sve zajedno sa Srbijom, Kancelarijom za KiM i predsednikom Aleksandrom Vučićem da pomognemo da se problem reši ili umanji, očekujući da će u Briselu 4. aprila doći do rešenja. Znamo i nemamo očekivanja da će Priština tu nešto uraditi, ali se nadamo da će to učiniti međunarodna zajednica da bi sprečila Kurtija da protera srpski narod. Imali smo drugačije tonove i uveravanja da će delovanje međunarodne zajednice sprečiti štetne akcije i odluke koje donosi Kurti. Ali međunarodna zajednica dozvoljava mnogo toga Prištini što dokazuje da je situacija apsurdna, pa je Kosovo nagrađeno za nešto za šta ne bi smelo da bude, a predstavnici EU i SAD su nam na sastancima slali drugačije poruke”, istakao je predsednik Opštine Štrpce.

Na pitanje da li misli da će doći do formiranja Zajednice srpskih opština na šta je apelovao i pomoćnik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, Jevtić ističe da to od Kurtija ne očekuje.

“Mi smo 4.000 dana daleko od ZSO. Čim je prošlo toliko vremena to potvrđuje da smo i u tom procesu iznevereni. Neko nas je slagao i samo kupovao vreme, a kako ono prolazi Srbima je sve teže. Ako na to neko iz međunarodne zajednice ćuti, onda je on saučesnik Kurtiju. Upozoravamo na to i hoćemo da se sa reči pređe na dela. Ali, znajući da nam se potencijalno približavaju parlamentarni izbori na Kosovu, ne očekujem da će režim bilo šta dati Srbima”, naglasio je Jevtić.

Naglašava da je ZSO životno važno pitanje za Srbe na Kosovu.

“Očekujemo da preko ZSO izbegnemo sve probleme kao ove sa dinarom. Važno je da imamo institucionalizovan sistem zaštite i to je za nas Zajednica srpskih opština. Od Kurtija ne očekujemo da je formira, ali od međunarodne zajednice očekujemo. Ako govorimo o poverenju, kako možemo imati poverenje u njih, ako i ono što je prethodno dogovoreno nije sprovedeno. Na ZSO ćemo insistirati ka onima koji su garant tog sporazuma, kao što su EU i predstavnici međunarodne zajednice”, istakao je Jevtić.


Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.