Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

KAMENOVANA KUĆA SRPSKE STARICE U GNJILANU

09/28/2023 12:41 superadminpuls

GNJILANE, 28.septembar – Kuća Bosiljke Nojić, jedne od retkih Srpkinja koja je do danas ostala da živi u Gnjilanu, kamenovana je ove nedelje. Nije bilo povređenih.


Na kuću Bosiljke Nojić koja se nalazi u blizini gradskog groblja bačen je kamen pri čemu je polomljen jedan prozor. Daleko više od štete, Bosiljku je pogodio strah koji je osetila usled neočekivanog napada nepoznatog počinioca.
“Nisam videla ko je. To je bilo uveče oko pola osam. Mi smo prijavili, ali policija se nije pojavila”, kaže Bosiljka za RTV Puls.
Danas je Srbe iz Gnjilana teško i pitati kako su, kako žive, kako provode vreme.
“Ne pitaj. Sedim sama, samo kad izađem da kupim nešto u prodavnici. To je sve. Ali, težak je život”, kaže Bosiljka i dodaje da komšije u poslednjih pet – šest godina i ne komuniciraju sa njom. “Ranije je bilo bolje, imali smo kontakt sve komšije, ali sada ne”.
Kad padne neka teška reč ili se nešto desi, na meti albanske javnosti su – najbliži. Komšije.
“Sve što je nešto loše, sve na mene, na Srpkinju”, veli Bosiljka
U naselju Kamnik, u kojem su nekad živeli njeni sunarodnici, danas je ostala samo ova srpska sedamdesetogodišnja žena.
“Ja bih da prodam kuću, kad bilo i da idem odavde. Drugu šansu nemam. I niko ne bi ovoliko sedeo kao ja”, kaže Bosiljka.
Pre rata u Gnjilanu je žvelo oko 17 hiljada Srba, danas tek četrdesetak.

Novinar. Jovan Simić
Foto: RTV Puls

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.