Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

KANCELARIJA ZA KIM: PONOVO UGROŽENA SLOBODA KRETANJA SRBA

09/22/2022 15:28 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 22.septembar – Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila incident koji se danas dogodio u Peći, kada su lokalni Albanci presreli autobus sa Srbima koji su krenuli u Pećku patrijaršiju.


“Danas su u Peći dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su kosovsku zastavu. Slučaj je prijavljen policiji”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za KiM je pozvala bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi izgrednike koji su ugrožavali slobodu kretanja Srba iz Planjana.

“Očigledno je da se radi o nastavku organizovanog pritiska na Srbe, koji ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanoništva na Kosovu i Metohiji. I dok predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ulažu maksimalne napore da u se našoj južnoj pokrajini očuva mir i stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, ugrožavanje sloboda srpskog naroda je svakodnevno”, navodi Kancelarija za KiM.

Sve to, kako je saopšteno, izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu.

“Vlada Republike Srbije će istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, uprkos pretnjama i provokacijama koje sada već svakodnevno dolaze iz Prištine, ali će isto tako istarajati i u nameri da zaštiti svoje sunarodnike i da im obezbedi normalan život”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.


Izvor i foto: Kancelarija za KiM

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.