Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

KOČANOVIĆ: KANCELARIJA ZA KIM NA SAJMU ZAVIČAJA PROMOVIŠE POTENCIJALE KOSOVA I METOHIJE

02/11/2024 15:21 Redakcija RTV Puls

NOVI SAD, 11.februar – Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu u Novom Sadu mesto je spajanja bogate srpske kulturne baštine, tradicije, običaja, gastronomskih specijaliteta i turističkih potencijala, izjavio je za TV Most zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović.

Kancelarija za KiM na sajmu predstavlja autentično gastronomsko i kulturno nasleđe naše pokrajine uz degustaciju, kaže Kočanović.

“Imajući u vidu da se Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu u Novom Sadu održava peti put i da za cilj ima okupljanje, povezivanje i jačanje institucija, organizacija zavičajnih udruženja iz čitavog regiona i država suseda, Kancelarija za KiM ga prepoznaje kao mesto spajanja bogate srpske kulturne baštine, tradicije, običaja, gastronomskih specijaliteta i turističkih potencijala te je i ove godine prijavila učešće kako bi se dalje promovisali privredni, kulturni i turistički potencijali KiM”, navodi Kočanović.

Ističe da pored ogromnog bogatstva i jedinstva naše kulturne baštine Kosovo i Metohija poseduje i mnoge privredne turističke potencijale.

“Kancelarija za KiM nije propustila priliku da posetiocima sajma predstavi makar delić onoga što naša južna pokrajina može da ponudi. Učešćem na ovoj i sličnim manifestacijama čuvamo od zaborava rukotvorine domaće radinosti, kao i dobre stare ukuse naših vina, voćnih sokova, meda, zimnica, rakije, sira i drugih domaćih proizvoda sa ciljem očuvanja tradicije i prenošenja starih srpskih običaja budućim generacijama”, kaže Kočanović.

Na štandu Kancelarije za KiM, kako navodi, predstavljena su kvalitetna vina različitih vinarija iz Velike Hoče koja neguje viševekovnu tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje vina.

“Zemljoradnička zadruga Zubin Potok pobrinula se za degustaciju sušenog voća, džemova, voćnih sokova i drugih domaćih proizvoda ovog kraja, a Udruženje pčelara iz „Nukleus“ iz Gračanice posetiocima sajma danas nudi degustaciju kvalitetnih vrsta meda sa ovog podneblja, kao i druge pčelinje proizvode“, rekao je Kočanović

.
Izvor i foto: TV Most

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.