Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

KOSOVO PODNOSI ZAHTEV ZA ČLANSTVO U SAVETU EVROPE

05/12/2022 8:51 superadminpuls

BRISEL, 12.maj – Kosovo će danas podneti zahtev za članstvo u Saveta Evrope, piše prištinska Koha u autorskom tekstu dopisnika iz Brisela Augustina Paljokaja.

O prijavi za članstvo Kosova u SE govorio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da je na sastanku lidera Zapadnog Balkana Donika Gervala obavestila učesnike da će Kosovo danas i formalno podneti zahtev.

Vučić je kazao da će ovaj korak Kosova biti “suprotan normama nekih sporazuma, od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti do Vašingtonskog sporazuma”, ukazuje Koha.

“Ako neko želi da slomi Srbiju pritiscima i ucenama, to neće biti lako“, rekao je Vučić i upozorio da je “Srbija spremna za odgovor“.

Kosovo je za članstvo u Savetu Evrope dobilo podršku nekoliko zemalja, od kojih su se neke i javno izjasnile.

Tokom večere u Briselu, kako prenosi Koha, Srbija je bila pod pritiskom da podrži sankcije Evropske unije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Srbija je jedina zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji i to je izazvalo negodovanje u nekim zemljama Evropske unije.

Rusija je izbačena iz Saveta Evrope nakon početka invazije na Ukrajinu, podseća Koha na kraju.

Izvor: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.