Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

KOSOVO PRIHVATILO DA ODMAH POKRENE PROCES USPOSTAVLJANJA ODGOVARAJUĆEG NIVOA SAMOUPRAVLJANJA ZA SRBE

03/18/2023 23:59 Redakcija RTV Puls

OHRID, 18.mart – Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzep Borelj saopštio je večeras da su na sastanku na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine Kosovo i Srbija dogovorile implementacioni aneks na putu ka normalizaciji odnosa.


Borelj je, na kraju nove runde dijaloga o evropskom planu, rekao je da je bio dug dan.

„Znate da je cilj ovog dana bio da Kosovo i Srbija dogovore kako da implementiraju sporazum koji je prihvaćen na prošlom sastanku 27. februara u Briselu. Dogovor je postignut krajem februara, a danas je tema bila kako da se implementira. To znači bilo je reči o praktičnim koracima kada šta i ko treba da uradi. Ponekad je đavo u detaljima, ali je i u kalendaru“, rekao je on.

Borelj je kazao da se razgovaralo 12 sati i da može da saopšti da je postignut dogovor kako da se to uradi.

„Mogu da saopštim da su Kosovo i Srbija dogovorile implementacioni aneks na putu ka normalizaciji odnosa. Kao deo tog aneksa strane su se obavezale da poštuju sve tačke sporazuma i primene sve svoje preuzete obaveze brzo i u dobroj volji“, naglasio je on.

Istakao je da dužina današnjih razgovora pokazuje da se nije razgovaralo o lakim stvarima.

U vezi ZSO rekao je da je u vezi Člana 7 Kosovo prihvatilo da odmah pokrene proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za Srbe na Kosovu.

Strane su, kaže, dogovorile i deklaraciju o nestalim osobama, kao hitnu stvar.

„Moram priznati da smo predložili ambiciozniji predlog za aneks, ali strane nisu postigle dogovor o detaljima tog predloga. To je zato što smatram da jedna strana, Kosovo, imala nedostatak fleksibilnosti, a na drugoj strani zato što je Srbija najavila da neće potpisati ništa dok Kosovo ne bude spremno za implementaciju svojih obaveza“, dodao je on.

Zbog toga, ukazao je, napravljeni su ustupci, tako da nije potpisan dogovor, ali će se aneks smatrati prihvaćenim objavom.

„I pored činjenice da ambiciozniji tekst predložen na početku današnjeg dana nije usvojen, ono što su strane prihvatile postaće integralni deo njihovog evropskog puta. Konkretno ja ću odmah započeti rad unošenja odgovarajućih aneksa u Poglavlje 35 Srbije i agendi Kosova o normalizaciji. Na taj način obe strane će biti u obavezi da ispune dogovor jer će to biti deo evropskog puta. Neispunjavanje obaveza imaće posledice“, poručio je on.

Borelj je rekao da dijalog nije važan samo za Kosovo i Srbiju, već za stabilnost, bezbednost i prosperitet celog regiona.

„Pregovori treba da se posmatraju u širem geopolitičkom kontekstu. U ponedeljak ću ministre spoljnih poslova EU, a potom lidere na Savetu Unije informisati o postignutom dogovoru i angažovanju obe strane u brzoj primeni preuzetih obaveza“, rekao je on.

Ovaj sporazum i aneks koji je deo sporazuma su važan korak ka postizanju normalnosti, ocenio je on dodajući da će EU nastaviti da radi na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.


Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.