Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

MIJAČIĆ: NOTA U KOJOJ SE KOSOVO ČLANICAMA EU ŽALI NA LAJČAKA AMATERIZAM BEZ PRESEDANA

09/19/2023 16:05 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD 19. septembar – Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić ocenio je da je “verbalna nota” koju je ambasada Kosova u Briselu poslala stalnim predstavnicima 27 članica EU, obaveštavajući ih o svom viđenju poslednje runde dijaloga u Briselu, amaterizam u diplomatskoj komunikaciji bez presedana.
Mijačić je na društvenoj mreži “X” naveo da “predugačka nota” uglavnom govori o tome koliko je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak bio pristrasan kao pregovarač.

“Kosovska ambasada u Briselu poslala je ‘verbalnu notu’ stalnim predstavnicima EU27, obaveštavajući ih o rezultatima sastanka od 14. septembra. Ovo pismo od osam stranica (predugačko saopštenje) uglavnom govori o tome da je Lajčak bio pristrasan kao fasilitator, koliko je Srbija opstruktivna strana i Kosovo konstruktivno”, ukazuje Mijačić.

On napominje da su, između ostalog, u pismu korišćeni neadekvatni i nezvanični albanski nazivi za grad Ohrid i Kosovo.

“Pri tome se u pismu koristi albanski naziv ‘Oher’ umesto zvaničnog toponima ‘Ohrid’, ‘Republika Kosova’ umesto ustavnog engleskog naziva ‘Republic of Kosovo’ i ‘Osnovni sporazum’ umesto ‘Sporazum o putu normalizacije’ (zvanični naziv)”, naveo je Mijačić.

Zaključio je da je uzaludno komentarisati “amaterizam” kojim je ambasada Kosova u Briselu pristupila u diplomatskoj komunikaciji sa državama EU.

“Bilo šta dalje reći je uzaludno, takav amaterizam u diplomatskoj komunikaciji je bez presedana”, poručio je Mijačić.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.