Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

MILIVOJEVIĆ: SLUČAJ UKRAJINE JAČA PRINCIPE SRBIJE PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE U UN

09/19/2023 16:28 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD 19. septembar – Uoči sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, nekadašnji diplomata Zoran Milivojević rekao je da trenutno jača uticaj međunarodnog prava u vezi sa slučajem Ukrajine, što jača i srpsku poziciju i principe kada je reč o Kosovu, prenosi RTS.
“Činjenica da će predsednik da istakne te principe, daje nama prostor da pitanje Kosova i Metohije dobije sasvim jednu drugu dimenziju na globalnoj sceni”, smatra Milivojević.

Milivojević kaže da burni svetski događaji menjaju globalnu scenu i jačaju uticaj takozvanog kolektivnog juga, gde veći broj zemalja stoji na strani Srbije i ne priznaje kosovsku nezavisnost.

“Jačanje njihovog uticaja je svakako šansa da i naša pozicija i naši argumenti više dođu do izražaja. I to će sasvim sigurno i da se odrazi ovog puta. Postoji još jedna stvar, kad je reč o promenama na svetskoj sceni. Jača uticaj međunarodnog prava vezano za slučaj Ukrajine i principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To će ovog puta doći do izražaja, to jača našu poziciju, jača naše principe. Promena situacije na samom terenu u dialogu i činjenica da maksimalistički zahtevi i maksimalistički pristupi ne mogu više da dobiju onu težinu i ono mesto koje su imali ranije“, napomenuo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, postoje dva osnova zašto je zasedanje Skupštine UN važno i dobro za Srbiju.

“Prvi osnov je sama eskalacija. To je po prirodi stvaranje u nadležnosti UN Saveta bezbednosti iz prostog razloga što imamo Kfor, čija je glavna uloga da se brine o miru i bezbednosti, i drugi element koji je veoma važan što se ovi pregovori u kojima posreduje EU odvijaju na osnovu odluke Generalne skupštine UN. Prema tome, i neuspeh tih pregovora je na neki način tema zasedanja i preispitivanje,” istakao je Milivojević.

Dodao je da je sve to važno kao potvrda da je Kosovo u nadležnosti Ujedinjenih nacija.

Posle fijaska dijaloga 14. septembra između Beograda i Prištine, uloga posrednika, kako kaže, je da pokušaju da spasu svoju poziciju, jer je kredibilitet Evropske unije kao posrednika značajno pao.

“Drugo, pokušaj Zapada da svoju poziciju nekako sačuva. On više ne može da brani stav da je Kosovo poseban slučaj. To je sad potpuno jasno i mislim da će i ovo zasedanje doprineti tome do kraja”, rekao je Miliojević.

Smatra da će posle neuspeha razgovora u Briselu i posle zasedanja Generalne skupštine UN stvari malo da se promene.

“Međunarodna zajednica, odnosno i u Ujedinjenim nacijama Savet bezbednosti, moraju ovu temu da imaju na svom dnevnom redu. Ja mislim da će i predsednik iskoristiti ovu priliku da reafirmiše onu tezu o potrebi vanrednog zasedanja Saveta bezbednosti zbog situacije na terenu. I to je prosto obaveza za Savet bezbednosti jer imamo eskalaciju koja ne prestaje”, napomenuo je Milivojević.

Izvor: RTS
Foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.