Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

NA PRIŠTINSKOM UNIVERZITETU MESTA ZA 1.692 BRUCOŠA

06/11/2024 14:42 Redakcija RTV Puls

KOSOVSKA MITROVICA, 11.jun – Nismo menjali cenu školarina, a studentima je omogućeno kvalitetno studiranje uz smeštajne kapacitete i bogat društveno-kulturni život, kaže za Politiku prof. dr Vladimir Boranijašević, prorektor za nastavu i studentska pitanja.


U prvom, junskom upisnom roku na deset fakulteta Prištinskog univerziteta (PU) sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji funkcioniše u sistemu Republičkog ministarstva prosvete, u školskoj 2024/25. godini biće mesta za 1.692 polaznika prve godine osnovnih i integrisanih studija.

Na sednici Senata univerziteta doneta je odluka o raspisivanju konkursa za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih studija, kada svršeni srednjoškolci u prvom konkursnom roku, koji počinje 17. i traje do 21. juna, mogu da podnesu potrebna dokumenta.

Polaganje prijemnih ispita biće održano 27. i 28. juna, odnosno 1, 2. i 3. jula, a upis kandidata u prvom upisnom roku biće završen do 12. jula.

U ovoj školskoj godini, po rečima prof. dr Boranijaševića, biće mesta za 1.182 buduća akademca koji će biti na budžetu, dok je 510 mesta rezervisano za brucoše koji će sami da plaćaju školarinu, tj. biće samofinansirajući studenti.

Najviše mesta ima na Fakultetu tehničkih nauka, gde je 259 rezervisano za brucoše koji će se školovati o trošku države Srbije, dok je 55 mesta za samofinansirajuće.

Na Filozofskom fakultetu ima mesta za 167 polaznika prve godine na budžetu, dok je za četiri manje za samofinansirajuće, na Prirodno-matematičkom je kvota od 130 za budžet i 20 za brucoše, koji će samo da plaćaju godinu studija.

Na Ekonomskom i Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje rezervisano je po 120 mesta samo za budžet, dok je na Medicinskom fakultetu isto 120 mesta za budžet i 60 brucoša koji će plaćati školarinu.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Lešku, u opštini Leposavić, ima mesta za sto brucoša, koji se isključivo školuju sredstvima države Srbije.

Na Pravnom mogu da konkurišu svršeni srednjoškolci za jedno od 70 mesta o trošku države, dok je skoro duplo više – 130 rezervisano za samofinansirajuće.

Na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću u junskom roku budući akademci mogu da konkurišu na 70 mesta rezervisanih za budžet, dok je deset manje za samofinansirajuće, dok na Fakultetu umetnosti ima najmanje mesta, gde može da konkuriše 26 brucoša koje će školovati država i 22 kojima će školovanje da plaćaju roditelji.

“O tačnim terminima održavanja prijemnih ispita polaznici prve godine osnovnih i integrisanih studija mogu da se informišu putem internet prezentacije na PU i oglasnih tabli na fakultetima, ali i dostupnih brojeva telefona određenog fakulteta. Školarinu nismo podizali, a budućim akademcima omogućeni su jako dobri uslovi i za studiranje uz visokokvalifikovani kadar, ali i boravak u kampusu univerziteta, odnosno studentskim domovima u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću”, kaže za prof. dr Boranijašević, naglašavajući da će drugi, septembarski upisni rok, odnosno prijavljivanje kandidata biti održano 2. i 3. septembra, polaganje prijemnog ispita 5. i 6. septembra, a upis mora da bude završen nedelju dana kasnije.

Na deset fakulteta PU studira oko 9.000 akademaca, a najveći broj fakulteta se nalazi u Severnoj Mitrovici.


Izvor: Politika
Foto: Fejsbuk

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.