Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

NASTIĆ: KURTIJEVI USLOVI ZA FORMIRANJE ZSO PREDSTAVLJAJU NOVU ESKALACIJU

02/07/2023 18:32 Redakcija RTV Puls

BERLIN, 7.februar – Novim uslovima za formiranje ranije dogovorene Zajednice srpskih opština premijer Kosova Aljbin Kurti podiže nivo eskalacije i odlaže pregovarački proces sa Srbijom, istakla je danas Žaklin Nastić šefica frakcije „Levice“ (Die Linke) u Odboru za odbranu nemačkog Bundestaga i zatražila od zvaničnog Berlina i EU povećanje pritiska na vlasti u Prištini.


„Briselskim sporazumom se Priština između ostalog obavezala na uspostavljanje ZSO. Sporazum koji se sastoji od 15 tačaka predviđa da četiro opštine na severu Kosova, u kojima gotovo isključivo Srbi čine stanovništvo, formiraju zajednicu, kako bi dobili osnovna prava i nadležnosti u vezi policije, pravosuđa, obrazovanja, zdravstva i kulture. Do sadan se vlada u Prištini protivi da sprovede sporazum potpisan 2013.godine“, naglasila je ona.

Nemačka poslanica je istakla da nova najava Kurtija da će sprovesti ZSO samo ako usledi priznanje od Beograda predstavlja dalju eskalaciju i pokazuje koliko je vlada u Prištini nepouzdan akter u pregovaračkom procesu u vezi nemačko-francuskog plana.

Nemačka vlada i EU, smatra, ne bi trebalo da dopuste da ih Kurti dalje vuče za nos i treba da povećaju pritisak na vladu u Prištini.

U pogledu zaštite međunarodnog prava, posebno u ovim vremenima, važno je da se ne zaboravi da je Kosovo otcepljeno od bivše Jugoslavije u agresorskom ratu suprotnom međunarodnom pravu.

„Zato je posebno važno da se eskalacijom i pretećim gestovima ponovo ne narušavaju interesi napadnute države Srbije. Umesto toga, moraju se preduzeti akcije posredovanja i deeskalacije”, poručila je Nastić.


Izvor: Kosovo Online
Foto: Fejsbuk

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.