Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

NIKOLIĆ: OPŠTA ZBRKA SA POPISOM, REZULTATI ĆE BITI ISKORIŠĆENI PROTIV SRPSKE ZAJEDNICE

05/25/2024 13:36 Redakcija RTV Puls

GRAČANICA, 25. maj – Direktor NVO “Komunikacija za razvoj društva” (CSD) iz Gračanice Ivan Nikolić izjavio je da se upravo završen popis stanovništva na Kosovu može oceniti kao “teško objašnjiv” i kao “opšta zbrka” i dodao da će rezultati biti iskorišćeni protiv srpske zajednice koja je na to, kako ističe, već navikla.
“Sve u svemu jedna najblaže rečeno opšta zbrka i opet sve na račun običnog čoveka iz srpske zajednice koji jednostavno ne zna šta da radi i oslanja se sam na sebe”, rekao je Nikolić za Kosovo onlajn.

Podsećajući da je popis stanovništva dugo najavljivan i da je ključna poruka bila da bi bojkot bio velika greška koja će za posledicu imati manje budžete za opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, Nikolić kaže da je taj proces počeo na način koji je teško objasniti.

“Kada je konačno krenuo popis desilo se nešto što je ponovo teško objasniti. Ovo je nešto što smo čuli od velikog broja ljudi, a to je da prvo nisu bili dovoljno i na pravi način informisani. Bili su zbunjeni različitim porukama sa kosovske i srpske strane o potencijalnom bojkotu ili izbegavanju. S druge strane, iz Prištine se pričalo o kaznama koje mogu dobiti za nepopisivanje. Treći faktor koji je bio zbunjujući je da na terenu nije bilo dovoljno kapaciteta da se popis u pravoj meri sprovede, jer je veliki broj ljudi rekao da ih niko čak nije ni posetio”, ukazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima rezultati popisa se mogu odraziti na smanjenje budžeta sa većinskim srpskim stanovništvom.

“To nije mala stvar, jer je taj budžet namenjen građanima i može se pametno iskoristiti. Mogu biti i konkretne posledice s obzirom da se pominje kažnjavanje onih koji nisu učestvovali u popisu. Nije bilo zvaničnih potvrda niti izjašnjavnja da će biti kazni. Sve se svelo ponovo na rekla kazala, na pretpostavke i na glasine. Ostaje da vidimo”, kazao je Nikolić.

Upitan koliko će rezultati popisa uticati na prava srpske zajednice na Kosovu Nikolić kaže da sumnja da će do toga doći zato što su ta prava – već dovoljno ugrožena.

“Srbima su prava na Kosovu dovoljno ugrožena da dodatno ovo ne može na značajan način da utiče. Može da služi kosovskoj strani kao argument da ne zaslužujemo dodatnu beneficiju. Ne vidim da će se ići u neku ekstremnu krajnost”, zaključuje Nikolić.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.