Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

OD DANAS U PASJANU OBAVEZAN SKRINING NA SPINALNU MIŠIĆNU ATROFIJU

09/18/2023 14:00 superadminpuls

PASJANE, 18.septembar – U porodilištu u Pasjanu od 2015 godine, kada je počelo sa radom, rođeno je 1.017 beba. U ovoj godini do sada 84. Svakodnevno se uvode procedure unapređenja zdravstvene zaštite, a od danas u bolnici u Pasjanu obavezan je skrining na spinalnu mišićnu atrofiju .


Skrining na spinalnu mišićnu atrofiju u bolnici u Pasjanu radiće se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije. Dobra vest je i to da će se i terapija finansirati iz istog izvora, ako se ustanovi da je neko dete obolelo od spinalne mišićne atrofije, kaže za Puls pedijatar i pulmolog dr Zoran Petrović.


Ako se skrining ne uradi blagovremeno ili propusti, posledica je kasno otkrivanje bolesti i nepovratno odumiranje motornih neurona, što za posledicu ima ili preuranjeni smrtni ishod ili trajni invaliditet, upozoravaju stručnjaci.


Spinalna mišićna atrofija se leči inovativnim genetički dizajniranim terapijama. U Srbiji su dostupne sve tri terapije koje postoje u svetu

Novinar: Jovan Simić

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.