Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

OD SUTRA PRIJAVE ZA SLOBODAN PRISTUP TRŽIŠTU RADA U OKVIRU INICIJATIVE OTVORENI BALKAN

03/04/2024 16:33 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 4.mart – Građani Srbije će od sutra moći da dođu do ID broja Otvorenog Balkana, koji im omogućava da koriste usluge u okviru inicijative Otvoreni Balkan, preko portala eUprave.


Od sutra preko portala www.euprava.gov.rs svi građani Srbije uz jednostavnu proceduru moći će da kreiraju svoj ID broj Otvorenog Balkana što je preduslov za podnošenje zahteva za slobodan pristup tržištu rada u Severnoj Makedoniji ili Albaniji.

Državljani Severne Makedonije i Albanije svoj ID broj Otvorenog Balkana kreiraju na svom nacionalnom portalu elektronske uprave.

Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju ID broj Otvorenog Balkana koji kreiraju elektronskim putem, u par koraka.

“To podrazumeva da korisnik ima elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u par koraka kreira sebi ID broj Otvorenog Balkana. Korisniku će ID broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom ID broju u vidu elektronskog dokumenta”, navodi se na sajtu Privredne komore Srbije.

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave odredišne zemlje (zemlje u kojoj namerava da se zaposli) i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Nakon dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupne su na Portalu eUprava Republike Srbije, a sva pitanja u vezi sa uslugama mogu se uputiti kontakt centru slanjem mejla na adresu openbalkan@gov.rs ili putem kontakt forme na Portalu eUprava.


Izvor: Kosovo Online
Foto: RTV

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.