Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

ODRŽAN PROTESNI SKUP U SEVERNOJ MITROVICI

02/12/2024 12:50 superadminpuls

SEV.MITROVICA, 12.februar – Nekoliko hiljada građana okupilo se danas u Severnoj Mitrovici, na Trgu Braće Milić, kako bi putem mirnog i demokratskog protesta ukazali na najzadovoljstvo zbog ukidanja dinara i jednostranih akcija Prištine.
Među okupljenima su predstavnici razlicitih sindikata, zdravstveni radnici, studenti ali i penzioneri.

Okupljeni građani nose transparente “Evropo otvori oči”, “Ovo je okupacija”, “Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu”, “UN 1244 help”.

Među okupljenim građanima nalaze se čelnici Srpske liste dr Zlatan Elek, dr Dragiša Milović, Igor Simić, predsednik privremenog organa Kosovske Mitrovce Ivan Zaparožac, predsednik privremenog organa opstine Leposavić Zoran Todić, bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

Skup je počeo intoniranjem himne Srbije “Bože pravde”.

Dušanka Đorović iz Udruženja penzionera poručila je da odluka da se ukine dinar znači ukidanje prava na život.

“Obraćam vam se danas kao predstavnik najstarijih sugrađana koji su čitav svoj radni vek proveli ovde i gradili budućnost. Ovde smo podigli decu i dočekali svoje unuke. Odluka da se ukine dinar, da nam se onemogući da podignemo svoje penzije, znači da nam se ukida hleb, ukida nam se pravo na život. Ako se zna da se u prodavnicama nema srpske hrane, u apotekama nema naših lekova. Šta će biti sa nama? Hoću svima da pojasnim veliku laž da možemo otvarati račune u nekim bankama i podizati penzije. Te banke ne priznaju dotok novca na osnovu rešenja o našim penzijama ostvarenim od srpskog PIO fonda”, rekla je ona.

Upitala je međunarodnu zajednicu da li ovo predstavlja dostojno staračko doba.

“Umesto da pod stare dane svi mi idemo sa svojim unucima ovako i na ovaj način sa svima vama na ulici ostvarujemo svoja osnovna elementrarna prava na parče hleba i život. Pitamo međunarodnu zajednicu je li ovo dostojno staračko dobra? Nećemo ništa tuđe, već samo svoje što smo časno i pošteno zaradili. Pored nas koji primamo srpske penzije, hiljade njih, Albanaca, Goranaca i drugih, primaju penzije kao i mi. Ne tražimo ništa, pozivamo čitavi demokratski svet da nas čuju. Zabrinuti smo, treba nam da se ukine ova odluka i omogući dostava dinara našim bankama i poštama. Moramo da živimo kao sav normalni svet, danas. Hvala svima koji su nas podržali dolaskom na skup”, istakla je ona.

Redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Dragana Milenković kazala je da odluka Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa u dinarima na Kosovu znači ukidanje života za srpski narod.

Ukazujući da je prvi dinar iskovan u Novom Brdu na Kosovu 1214. godine istakla je da je srpska valuta opstajala na Kosovu i Metohiji i u najgorem vremenu okupacije.

U ime profesora, studenata i saradnika i kao profesor Ekonomskog fakulteta, istakla je da je ta odluka CBK diskriminatorna, politički inspirisana i da ugrožava opstanak srpskog naroda.

Kaže da se postavlja pitanje kako će roditelji kupiti hranu za decu, studenti dobiti stipendije, platiti školarine, ispite…

“Ukidaju se lični dohodci zaposlenima, ukida se život protivno univerzalnim vrednosti na kojima počiva moderna Evropska unija”, istakla je Milenković.

Podsećajući da je CBK 17. januara saopštila da od 1. februara na snagu stupa ta odluka, te da su rekli da je doneta na osnovu Ustava Kosova i zakona, upitala je da li je ustav tzv Kosova jači od svih međunarodnih sporazuma.

“Kako taj ustav važi kada se ukidaju prava Srbima, a ne važi kada je potrebno vratiti zemlju manastiru Dečani, kako važi kada se Srbima ukida pravo na govor, jezik. Umesto da idemo u pravcu normalizacije, mi imamo potez Prištine koji nas vraća deset godina unazad”, naglasila je Milenković.

Ističe da je evro kao jedina valuta uveden kako bi se Aljbin Kurti obračunao sa srpskim narodom.

“Ovo nije korak napred ka miru i stabilizaciji, mi znamo da je reč o čoveku koji je zagovornik socijalnog populizma i nacionalizma. Nema koraka koji je napravio da se Srbi osećaju bolje”, naglasila je i dodala da su Srbi na Kosovu posle bombradovanja i progona 240.000 njih, dobili Kurtija koji je srpski narod stavio u geta.

“Ni tu nismo sigurni”, ističe i podseća na svakodnevna hapšenja, preotimanje kulturnog nasleđa i druge vidove maltretiranja.

Upitala je međunarodnu zajednicu kako je to dozvolila, a predstavnicima EU poručila da ne dozvole jednom čoveku da ugrozi sve ono za šta se EU decenijama zalaže na tom prostoru, a to je mir i stabilnost.

Svetlana Stević, Upravnica narodnih kuhinja „Majka devet Jugovića“ istakla je da su se Srbi danas okupili kako bi svetu pokazali da se nalaze u teškoj situaciji.

“Moramo biti jednistveni i složni, da ostanemo na našim vekovinim ognjištima. Nije lako biti Srbin, naročito ovde gde smo mi. Svetinje govore umesto nas i one potvrđuju vekovni identitet srspkog naroda. Čak 11 godina SPC pruža pomoć najugroženijima. Ne traže ljudi ko zna šta, traže pravo na život, pravo na slobodu, pravo na hleb. Teško je kad znaš da je neko gladan, a ti si bespomoćan jer neko u Prištini neće da čuje taj vapaj. U 21. veku samo mi Srbi na KiM nemamo demokratiju. Kako da objasnimo deci da nam je sve uskraćeno? Kako da svet shvati da Srbi na KiM nestaju“, upitala je Stević.

Kako je dodala, nikad nije bilo lako, ali se nastavlja borba da se deci omogući sloboda.

“Da nam deca imaju obrazovanje, lečenje, da nam ne brane jezik i istoriju. Kako ćemo dalje? Čime ćemo hraniti decu ako nam je naš novac zabranjen? Mi smo narod koji je preživeo svašta i preživećemo i ovo jer je Gospod uz nas. Jačaćemo molitvu i redovno odlaziti u svoje svetinje, a odavde ćemo poslati poruku da smo jedinstveni”, poručila je Stević.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.