Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

OEBS: SPREMNI SMO DA PRIKUPLJAMO GLASOVE SRBA ISKLJUČIVO POD ISTIM USLOVIMA KAO I RANIJE

11/20/2023 18:00 Redakcija RTV Puls

PRIŠTINA, 20. novembar – Kancelarija za informisanje u Misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) potvrdila je danas da je šef Misije u Prištini primio pismo Vlade Kosova u vezi sa srpskim izborima na Kosovu, kao i da je o uslovima koje je predložio premijer Kosova Aljbin Kurti obaveštena i Vlada Srbije, saznaje Albanian post.
Kurti je u pismu upućenom šefu misije OEBS-a Majklu Devenportu poručio da Srbija treba da predloži poseban sporazum kako bi se srpskoj zajednici na Kosovu omogućilo učešće na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 17. decembar.

“Možemo da potvrdimo da smo dobili odgovor premijera Kurtija u vezi sa srpskim izborima, dok je misija obavestila Vladu Srbije o odgovoru premijera Kurtija”, rekli su zvaničnici OEBS-a za Albanian post.

OEBS je, kako se navodi u saopštenju, i dalje spreman da podrži prikupljanje glasova, ali “isključivo pod pod istim uslovima kao i ranije”.

“Drugim rečima, samo ako se obezbedi konsenzualno okruženje, ako imamo saradnju sa svim relevantnim vlastima na Kosovu i ako neophodnu bezbednosnu podršku garantuje Kosovska policija”, navodi se u odgovoru OEBS-a.

Zahtev za posebnim sporazumom, prema rečima premijera Kurtija, mora doći iz Srbije, dok svaki zahtev srpske strane mora biti zasnovan na “suverenitetu i nezavisnosti Kosova, u skladu sa članom 2. Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pod okriljem Evropske unije (EU).

“Ovim uslovima podstičemo Srbiju da pregovara o ovakvom posebnom sporazumu sa Kosovom, realizujući na taj način još jednu obavezu iz Osnovnog sporazuma: da doprinese dobrosusedskim odnosima, zasnovanim na jednakim pravima i međusobnom poštovanju prava birača u inostranstvu”, navodi se u pismu premijera Aljbina Kurtija.

Srbija je preko direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petra Petkovića zatražila od OEBS-a da se srpski parlamentarni izbori zakazani za 17. decembar ove godine organizuju i na teritoriji Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je pre dve nedelje raspisivanje vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora u više gradova i opština Srbije.

Izvor: Kosovo online/Albanian post
Foto: Reporteri

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.