Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

OSMANI SA DAČIĆEM: INTENZIVIRATI DIJALOG I SARADNJU U REGIONU

05/25/2023 15:41 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 25.maj – Predsedavajući OEBS Bujar Osmani sastao se u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, i tom prilikom naveo da su tri prioriteta za Zapadni Balkan pomirenje, izgradnja poverenja i borba protiv korupcije.


Osmani je tokom sastanka sa Dačićem naveo da OEBS ostaje posvećen podršci reformskim procesima u Srbiji i regionu.

„Pomirenje, izgradnja poverenja i borba protiv korupcije. Ove važne teme, zajedno sa rešavanjem bezbednosnih izazova klimatskih promena kroz regionalni pristup, tri su glavna prioriteta za Zapadni Balkan našeg predsedavanja OEBS. To su tačke povezivanja, zajednička ulaganja koja mogu i treba da nas sve ujedine“, rekao je Osmani.

Izražavajući iskreno saučešće zbog gubitka nevinih života nakon nemilih događaja koji su zadesili Srbiju, Osmani se u svojstvu predsednika najveće regionalne bezbednosne organizacije fokusirao na aktuelne izazove i prilike.

„OEBS se danas kreće kroz olujne vode. Vojna agresija Rusije protiv Ukrajine potkopala je osnovne principe OEBS. Kao Predsedništvo, radimo na pružanju podrške funkcionalnoj i fleksibilnoj Organizaciji, nudeći niz alata koji pomažu u obnavljanju mira i bezbednosti. Naš cilj je da obnovimo dijalog i unapredimo saradnju“, rekao je Osmani.

Osmani je naglasio da aktuelna situacija zahteva kolektivno, odgovorno donošenje odluka, više nego ikada, kao i obavezno povećanje napora za efikasan multilateralizam, u cilju uspostavljanja mira i saradnje.

On je izrazio poštovanje prema Misiji OEBS u Srbiji koja pruža podršku državi u izgradnji jakih, nezavisnih, odgovornih i efikasnih demokratskih institucija.


Izvor: Kosovo Online
Foto: Fejsbuk

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.