Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

OSVEŠTANA CRKVA SVETOG NIKOLAJA U MALOM ROPOTOVU

11/20/2023 16:37 Redakcija RTV Puls

MALO ROPOTOVO, 20. novembar – Vladika raško-prizrenski Teodosije osveštao je juče crkvu Svetog Nikolaja u Malom Ropotovu.
Tom prilikom rekao je da su se ljudi danas sabrali na svetom mestu da bi učinili jedno Božje delo.

“Danas smo se sabrali ovde da učinimo ovo Božansko delo, da vaš trud, vašu ljubav koju ste prineli obnovivši ovaj hram, pripremivši ga za osvešćenje . Mi smo danas osveštali ovaj hram i služimo službu Božiju, služimo svetu liturgiju, činimo naš prinos Gospodu,” rekao je Teodosije.
Osveštanju je prisustvovalo oko stotinu vernika.
Crkva Svetog Nikolaja u Malom Ropotovu predstavlja ne samo spomenik kulture već i središte okupljanja Srba iz tog dela K. Pomoravlja.
Prošle godine je rekonstruisana.
U crkvenoj porti je izgrađen novi gorionik za paljenje sveća, i popločan je plato ispred hrama.

“Pozdravljam radosnim pozdravom sve ljude dobre volje koji su svojim prilozima i stručnim savetima podržali obnovu Svetog Nikolaja u Malom Ropotovu. Naši parohijani koji su svojim trudom i svesrdnim zalaganjem izveli građevinske radove i naše umetnike koji su ozidali i živopisali ikonostas, kao i naše majke koje su nam pipremale utešnu trpezu ljubavi”, poručila je voditeljka programa Tijana Simić .

Na kraju svečanosti priredjen je kulturnoumetnički program sa osnovcima iz Ropotova koji su srdačnom tradicionalnom zdravicom oduševili prisutne. Etno grupa “Kos” je predstavila bogatstvo muzičke tradicije Kosovskog Pomoravlja.

Malo Ropotovo nalazi se blizu K. Kamenice i naseljeno je isključivo srpskim stanovništvom.

Pripremila: Katarina Petrović
Snimatelj: Aleksandar Milenković

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.