Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

PAVKOVIĆ: I BEOGRAD I PRIŠTINA OČEKUJU PROMENE U VOĐENJU DIJALOGA, ALI SUPROTNE

07/10/2024 12:59 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 10. jul – Miloš Pavković iz Centra za evropske politike kaže za Kosovo onlajn da i Beograd i Priština očekuju promene na mestu posrednika u dijalogu, kao i u načinu kako će se dijalog voditi, ali da dve strane imaju “dijametralno suprotne stavove”.
Iako je Borut Pahor rekao da mu je bilo obećano Lajčakovo mesto i da ne zna šta se u međuvremenu promenilo, Pavković ističe da u politici nema obećanih mesta i pozicije.

“Promenilo se to da smo imali izbore za Evropski parlament i da ćemo tokom jeseni dobiti, tačnije već ovih dana, novu/staru predsednicu Evropske komisije i samim tim i novu briselsku administraciju. Tu će verovatno doći do nekih promena pošto se sama mesta u EK dodeljuju na osnovu političkih dogovora”, kaže Pavković.

Dodaje da se očekuje i imenovanje estonske premijerke Kaje Kalas na mesto novog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

“Suštinski ona će biti ta koja će za šest meseci imenovati, to jest predložiti specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine i na osnovu predloga će se Evropski savet o tome izjasniti. Dakle, u tom kontekstu svi dogovori koji su postojali možda i pre, padaju u vodu i novi predstavnik EU za spoljnu politiku će predložiti svog kandidata”, kaže naš sagovornik.

Pema njegovim rečima, ono što Pahoru ide u prilog jeste činjenica da dolazi iz regiona, da dobro poznaje i Srbiju i Kosovo i čitav problem dijaloga Beograda i Prištine, i to je, dodaje, bio njegov ključni adut da se istakne i da se kandiduje.

“Pored toga, ono što je isto zanimljivo za Pahora jeste da je pre nekoliko godina dok je on bio predsednik Slovenije, bio taj slovenački non pejper od koga su se svi ogradili, koji je u nekoj verziji pominjao razmenu teritorija. Taj papir uopšte nije dobro primljen i svi u EU, čak i u Sloveniji, na kraju su se ogradili od njega, što sad može da bude pre teret Pahoru, nego neki njegov adut”, navodi Pavković.

On smatra da na pokretanje dijaloga određena ličnost na poziciji posrednika može da ima uticaja, ali da u ovom trenutku presudan uticaj na napredak u dijalogu imaju geopolitičke promene.

“Dakle, bez obzira ko je na toj poziciji, on može da bude uspešan ili ne, zavisno od geopolitičkih promena, ali zavisno i od spremnosti Evropske unije i njenih država članica pojedinično, kao i SAD da podrže dogovor i da izvrše pritisak na obe strane da se konkretno krene unapred što se tiče sporazuma. Jer videli smo da Lajčak, iako ima bogato iskustvo, on je bio u regionu, i u Bosni i Hercegovini, i u Srbiji, i ambasador, znači poznaje dobro region i ima dobre teorijski dobre metode za vođenje dijaloga, da suštinski to nije rezultovalo u nekom velikom napretku. Iako smo imali taj sporazum o putu ka normalizaciji, on tehnički još uvek nije zaživeo i dalje je veliki znak pitanja na tom sporazumu”, ocenjuje sagovornik i dodaje da je za izostanak rezultata u Lajčakovom mandatu uticala i relativno pasivna uloga SAD.

Navodi i da i Beograd i Priština očekuju promene i u ličnosti i u načinu kako će se dijalog voditi, ali da “obe strane imaju dijametralno suprotne stavove”.

“Obe strane očekuju da tamo na jesen, u novembru, decembru, kada se stiša prašina oko evropskih izbora i bude formirana nova Evropska komisija i kada se završe izbori u SAD, da će ličnosti koje će doći na visoke političke funkcije u Briselu i u Vašingtonu više odgovarati njihovim interesima. Dakle, Beograd gleda u Vašington i Donalda Trampa, dok Priština gleda u Brisel i Kaju Kalas, sa kojom već ima dobar odnos i očekuju neku ličnost koja će biti povoljna za njih”, smata Pavković.

Podseća da su Kurti i vlada u Prištini smatrali da Lajčak nije neutralan i da je više podržavao Srbiju u dijalogu, zato što dolazi iz države koja inače ne priznaje nezavisnost Kosova.

“I samim tim će očekivati da Kaja Kalas, kao tradicionalni prijatelj Kosova, imenuje neku osobu koja će dolaziti pre svega iz zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova i koja će blagonaklono gledati na vladu u Prištini i sve poteze koje ona vuče. Dakle i Beograd i Priština željno očekuju kraj godine i imenovanje novih ličnosti, ne bi li time dobili neku bolju poziciju u daljem dijalogu”, zaključuje.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.