Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

PETKOVIĆ I STAROVIĆ U KINI: SNAŽNA PODRŠKA PEKINGA TERITORIJALNOM INTEGRITETU I SUVERENITETU SRBIJE

07/11/2024 12:44 Redakcija RTV Puls

PEKING, 11.jul – Član Predsedništva Srpske napredne stranke Petar Petković zajedno sa kolegom Nemanjom Starovićem i visokom političkom delegacijom SNS sastao se danas u Pekingu sa ministrom Međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Liu Đijenčaom, saopštila je SNS.
Kako se navodi, teme razgovora bile su unapređenje plodotvorne saradnje dve partije i dve države, koja počiva na snažnim prijateljskim vezama predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

“Gospodin Liu preneo je Petkoviću snažnu podršku Narodne Republike Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dok je Petković naglasio da isto tako i Srbija podržava politiku jedne Kine, kao i njen teritorijalni integritet i suverenitet”, navodi se u saopštenju.

“Izgradnja jakog čeličnog prijateljstva i zajednice za zajedničku budućnost u novoj eri ideje su vodilje kojima su predsednik Si Đinping i Aleksandar Vučić trasirali našu saradnju za buduće generacije. Za kineski narod, Srbi su hrabra nacija i Srbija je velika zemlja, a vaš predsednik Aleksandar Vučić uživa veliki ugled u našoj zemlji. Kina se protivi bilo kakvom nametnutom rešenju po pitanju Kosova i Metohije i podržava da se na principima međunarodnog prava i Rezolucije 1244 nađe održivo rešenje, uz punu podršku vašem suverenitetu i teritorijalnom integritetu”, istakao je ministar Liu.

Dodao je da će Kina, kao i do sada, davati punu podršku Srbiji po pitanju Kosova.

“Pružaćemo snažnu stratešku pomoć našoj prijateljskoj zemlji, kao što je to nedavno bilo u Savetu Bezbednosti ali i Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prilikom glasanja za Rezoluciju o Srebrenici. Mi danas vidimo po brojnim pitanjima nepravdu i zato naše dve bratske zemlje imaju bliska gledišta i zajedno se bore za pravdu, slobodu i poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integritet”, naglasio je ministar Liu.

Dodaju i da je Petković, koji je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zahvalio kineskim prijateljima na nepokolebljivoj podršci Srbiji i srpskom narodu na Kosovu.

“Srpski i kineski narod imaju u središtu svog čeličnog prijateljstva očuvanje slobode i nezavisnosti. Do naše posete dolazi nakon veoma uspešne posete predsednika Sija Srbiji i to nam daje dodatni podsticaj za unapređenje saradnje. Srbija i Narodna Republika Kina imaju isti pogled na svet i budućnost, zajedno poštujemo principe međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta i iskreni smo borci za očuvanje multilateralizma u savremenom svetu. Jedna mala zemlja u srcu Evrope snažno se i principijelno suprotstavlja politici sile i nametnutih rešenja”, kazao je Petković.

Dodao je da je “takav slobodarski put naše dve zemlje, kao i ubrzani ekonomski razvoj Srbije i Kine moguć jer imamo dve partije i dva lidera koji predstavljaju samo srce i motor tog razvoja”.

“Želim da vam zahvalim na iskrenoj i snažnoj podršci Srbiji u UN i drugim međunarodnim forumima. Pitanje Kosova i Metohije pokušavamo da rešimo u dijalogu, kompromisom, dok Priština 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština bez koje nema očuvanja kolektivnih, individualnih i bezbednosnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Iako trpimo neverovatne pritiske, mi nikada nećemo priznati tzv. nezavisnost Kosova, niti pristati na članstvo tzv. Kosova u UN, kao i sistemu UN. Zahvalni smo Kini što je na sednici UN snažno ustala protiv političke rezolucije o Srebrenici kojom je zapad želeo da nametne krivicu celom srpskom narodu”, naveo je Petković.

U saopštenju se ističe da su dvojica sagovornika detaljno razgovarala i o unapređenju kako međupartijske saradnje, tako i ekonomskih odnosa dve zemlje.

“Važno je da nastavimo razmenu mišljenja na polju političkog upravljanja i razvoja partija, kroz razmenu iskustava i dodatno unapredimo saradnju i usvajamo dobre prakse”, zaključili su sagovornici.

Oni su se dotakli i ekonomskih tema, i s tim u vezi Petković je naglasio važnost Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je nedavno stupio na snagu, kao i značaj kineskih strateških investicija u Srbiji i zamolio kineske prijatelje da na polju razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga razmotre dodatne projekte.

Ministar Nemanja Starović podsetio je na važnu vojno-tehničku saradnju Srbije i Kine, istakavši saglasje naše dve zemlje po svim pitanjima od nacionalnog značaja.

“Sećajući se onoga što nas povezuje u prošlosti, gradimo temelje za zajedničku budućnost u novoj eri, uz posebno intenziviranje međupartijske saradnje. I KPK i SNS su partije koje su iznikle iz naroda i koje čuvaju snažne veze sa svojim narodom”, zaključio je Starović.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.