Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

PETKOVIĆ: PRIŠTINA JE DUŽNA DA FORMIRA ZSO

07/01/2022 17:26 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 1.jul – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se iza besmislenih sofizama kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije najobičniji bezobrazluk i arogancija.


Kako se navodi u saopštenju direktora Kancelarije za KiM, “obesmišljavanje procesa dijaloga i nesprovođenje preuzetih obaveza ne može se pravdati pravničkim argumentima, jer nepoštovanje onoga što su potpisali predstavnici Beograda i Prištine je ništa drugo do negacija prava”.

Petković je dodao da to ne čudi, jer Priština gradi “državnotvorni poredak na negaciji prava”.

“Čitav sistem na kojem Priština danas gradi svoj takozvani državotvorni poredak jedna velika negacija prava, a onome što je nastalo na antipravnim osnovama i danas se udahnjuje život svakodnevnom negacijom prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji”, istakao je on.

Kako je navedeno u saopštenju direktora Kancelarije za KiM, Priština je dužna da omogući formiranje Zajednice srpskih opština kako je definisana u Briselskom sporazumu i pratećim dokumentima.

“Ukoliko želi da gradi normalno društvo, pre svega mora da menja svoj fašistički odnos prema srpskom narodu. Vladavina prava na Кosovu i Metohiji jeste i ostaće oksimoron i apsurdan koncept, dok god albanske političke elite budu pravo i pravdu garantovale samo Albancima i vladale silom, arbitrarnošću i nasiljem kao što danas čine”, naglasio je Petković.

U saopštenju direktora Kancelarije za KiM navodi se da su Srbi još od Kosovskog boja, jasno stavili do znanja da ne žele da žive u “zelenim opštinama”

“A što se tiče “asocijacije zelenih opština” koju predlaže gospođa Osmani, hvala joj lepo, ali Srbi su još 1389. godine jasno rekli da oni u bilo kakvoj “zelenoj” asocijaciji ne žele da žive”, zaključio je Petković.
Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.