Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

PETKOVIĆ SA AMBASADOROM TURSKE: KURTI NE ŽELI DOGOVOR, NEĆE STATI SA NAPADIMA NA SRBE

09/19/2023 16:16 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD 19. septembar – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izrazio je tokom sastanka sa ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem zabrinutost zbog situacije na terenu, jer, kako je ukazao, svakodnevne, brutalne pretnje Aljbina Kurtija srpskom narodu i Srpskoj listi nagoveštavaju da on neće stati sa napadima.
“Da Priština ništa ne preduzima u pravcu deeskalacije, vidljivo je pre svega na terenu, gde svakodnevno dolazi do novih ekcesa i zaoštravanja, ali je to bilo jasno i u Briselu, gde je Kurti pokazao da ne želi ni razgovor, ni dogovor”, istakao je Petković, koji je turskog ambasadora detaljno upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na razgovore održane 14. septembra u Briselu, saopštili su iz Kancelarije za KiM.

Beograd je, kako je naglasio Petković, i ovog puta insistirao na doslednom poštovanju do sada postignutih dogovora u dijalogu sa Prištinom uz posredovanje EU, pre svega na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je prištinska delegacija odbila, stavivši svima do znanja da ih ne interesuju pregovori, dijalog i kompromis.

Petković je upozorio da provokacije i napadi na srpski narod nisu u funkciji regionalne stabilnosti.

On je jasno istakao posvećenost državnog vrha Srbije kompromisnom sveobuhvatnom rešavanju kosovskog pitanja, isključivo mirnim putem.

“Beograd je suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti u pokrajini i na Zapadnom Balkanu i zato je važno odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima sprečiti destabilizaciju regiona i nove konfrontacije”, rekao je Petković.

Izvor: Kosovo Online
Foto Kancelarija za KiM

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.