Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

PETKOVIĆ SA KONRAD O POSLEDNJOJ RUNDI DIJALOGA I POLITIČKO-BEZBEDNOSNOJ SITUACIJI NA KOSOVU

03/04/2024 14:45 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 4.mart – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad sa kojom je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, održanoj 27. februara u Briselu.


Petković je istakao da je tema razgovora u Briselu bila, kako je naglasio, potpuno nerazumna i opasna odluka Aljbina Kurtija da zabrani dinar i na taj način dovede u pitanje isplate plata, penzija i socijalnih primanja za 100.000 Srba i drugih nealbanaca u pokrajini, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Skrenuo je pažnju da ta odluka takođe, onemogućava i funkcionisanje škola, bolnica, vrtića i drugih srpskih institucija, kojima je uskraćena mogućnost za nabavku osnovnih sredstava, ali i za izmirivanje mesečnih obaveza.

“Jasno je da je pravi razlog odluke o ukidanju dinara kao sredstava plaćanja i platnog prometa sa centralnom Srbijom, proterivanje Srba iz pokrajine i ukidanje institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji”, upozorio je direktor Kancelarije za KiM.

Takođe, kako je dodao, “providna je namera Prištine da sa tom odlukom potpuno zatvori tema formiranja Zajednice srpskih opština, s obzirom na to da je, u do sada potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima predviđena kroz finansiranje institucija od strane Beograda”.

“Mi ćemo nastaviti da insistiramo na formiranju ZSO”, dodao je Petković.

Naglasio je da će Beograd nastaviti da insistira na pronalaženju trajnog i održivog rešenja tog problema, koje će omogućiti opstanak srpskog naroda na Kosovu.

U tom smislu, kako je naveo, neophodno je da Banka Poštnska štedionica i poslovnice Pošte nastave da posluju na Kosovu, što je jedini način da se Srbima obezbede isplate njihovih zarada i svih ostalih primanja.

Petković je skrenuo pažnju i da je nedolaskom Besnika Bisljimija u Brisel, Priština nastavila da opstruira dijalog i ugrožava napore u normalizaciji odnosa na Kosovu, dok je Beograd, kao i uvek do sada, pokazao da smatra da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda.


Izvor: Kosovo Online
Foto: Kancelarija za KiM

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.